TRANSICIÓ A EGIPTE I TUNÍSIA
Crònica 01/03/2011

Primeres actuacions de la justícia contra Mubàrak

La justícia egípcia prohibeix a Mubàrak i la seva família sortir del país i congela els seus comptes bancaris. La decisió es va prendre després de la denúncia sobre la inflació de riqueses il·legítimament.

Anna Brullet
2 min
Un noi aixeca un pòster contra Mubàrak en una manifestació.

La justícia egípcia fa els primers passos contra Mubàrak. Ahir va prohibir a l'expresident i a la seva família sortir del país i va congelar tots els seus béns i comptes bancaris. La decisió arriba una setmana després que les autoritats egípcies demanessin congelar els comptes de la família fora del país. Mubàrak està refugiat a la residència que té a la ciutat egípcia de Xarm al-Xeikh des de l'11 de febrer quan va deixar definitivament el poder.

El portaveu de la fiscalia general egípcia, Adel al-Said, va explicar que la decisió judicial es va prendre després de les denúncies sobre l'augment de les riqueses de Mubàrak i la seva família a través de mitjans il·legítims. Segons l'agència de notícies egípcia MENA, l'ordre de congelació inclou inversions immobiliàries, diners en efectiu i comptes en bancs i empreses de Mubàrak, la seva dona, els dos fills i les seves esposes.

S'ha denunciat també que la família Mubàrak té comptes secrets a Egipte. Segons la denúncia publicada al diari egipci Al-Ahram , el fill gran de Mubàrak, Alaa, té deu comptes al banc estatal Al-Ahli amb uns 20 milions de dòlars, la mateixa quantitat que el seu fill petit. La seva dona té 147 milions de dòlars en comptes bancaris locals.

Segons Hossam Issa, membre del Comitè Judicial per la Recuperació de la Riquesa, la decisió anunciada ahir representa "un pas molt important per la recuperació dels béns i la possibilitat que Mubàrak sigui jutjat als tribunals". Issa va assegurar que tant l'expresident com la seva dona s'havien enriquit a base d'actes de pillatge.

Fonts militars també van informar a Al-Ahram que Gamal Mubàrak, fill de l'expresident i considerat el seu possible hereu polític, va intentar sortir del país però les autoritats ho van impedir.

El relleu a Tunísia no agrada

El nomenament del nou primer ministre tunisià, Béji Caïd Essebsi, ha aixecat polèmica a Tunísia. El substitut de Ghannouchi és advocat i va començar la seva carrera amb Habib Bourguiba, primer president del país, i va ocupar alts càrrecs al govern de Ben Ali, del qual va ser president de la Cambra de Diputats i ministre d'Afers Exteriors.

Des de la plaça de Casbah de Tunis, on continuen les protestes, no veuen amb bons ulls el nomenament d'Essebsi, que veuen com una continuació del règim de Ghannouchi. "Ghannouchi ha marxat, però no el règim", ha declarat Khaled Gafsaoui, portaveu dels manifestants. Considera que és "una maniobra semblant a la del 14 de gener", data en què Ghannouchi va ser nomenat cap del govern de transició. Diuen que rebutjaran també el govern que formi Caïd Essebsi.

stats