CRISI MODEL SOCIAL
Crònica 15/04/2011

Primeres privatitzacions als hospitals

Salut contractarà menys serveis als hospitals concertats i alguns han trobat en la privatització de plantes una via per superar les retallades. L'Hospital de Granollers començarà a atendre parts privats.

Lara Bonilla
3 min
Les retallades han obligat l'Hospital de Granollers, dins de la xarxa pública concertada, a tancar dos quiròfans de tarda, que es reobriran, si cal, per a activitat privada.

Barcelona.Enmig de les retallades a la sanitat, els hospitals han de trobar altres vies d'ingressos i una és fomentar l'activitat privada. És el que ha començat a fer l'Hospital General de Granollers, un centre integrat a la xarxa pública concertada, que a partir de Setmana Santa atendrà parts en una planta destinada només a activitat privada i en què també s'atendran accidents laborals i de trànsit gràcies a convenis amb mútues així com serveis de traumatologia i operacions quirúrgiques. "Ara que augmentaran les llistes d'espera si algú es vol operar de galindons, pròtesi de genoll o cirurgia de la mà podrà venir a casa nostra per la via privada", explica Eva Martín, adjunta a la direcció de l'Hospital de Granollers.

La Fundació Asil de Granollers gestiona l'hospital, que té el 95% de la seva activitat concertada a través del CatSalut, i només el 5% de la seva facturació prové de l'àmbit privat. L'objectiu, però, és ampliar aquesta font d'ingressos que fins ara era residual. "Amb les retallades tots els centres tenim menys ingressos i s'han de potenciar altres vies de finançament per intentar conservar el màxim nombre de llocs de treball", explica Martin. Aquesta via també permetrà que professionals que marxaven fora a fer consulta privada, es quedin al centre. "És beneficiós per a tots: per a les parelles que anaven a parir en clíniques privades fora de la ciutat, per als professionals que van a atendre parts fora i per mantenir els llocs de treball que amb la tisorada es podrien veure afectats", explica Martín.

Un model a explorar

Tota l'atenció privada es concentrarà a la segona planta de l'hospital i els pacients ingressats han estat derivats a altres àrees. De moment només hi haurà una desena de llits, però l'objectiu és ampliar-los a una trentena i fer uns 200 parts privats a l'any. Aquest foment de l'activitat privada és una de les mesures que l'Hospital de Granollers ha inclòs en el seu pla de xoc i compta amb el vistiplau del departament de Salut, que hi veu un model a explorar per descongestionar el sistema públic. On no arribi la sanitat pública, que ho faci la privada, tot i que abans cal garantir que no hi hagi incompatibilitats ni limitacions jurídiques, ja que, a més, es planteja un debat ètic.

Els sindicats critiquen que la privatització de la planta de l'Hospital de Granollers s'hagi impulsat tot i la seva oposició. "És l'hospital de referència del Vallès Oriental i el nombre d'habitants que hi ha a la comarca justifica que tot sigui servei públic", diu Encarna Comino, de CCOO. L'Hospital de Granollers tindrà un equip de ginecòlegs, cirurgians i traumatòlegs per atendre clients privats. I no només en l'àmbit hospitalari, també en l'ambulatori es volen potenciar serveis que no cobreix la sanitat pública com l'osteopatia, l'acupuntura, l'estimulació cognitiva i la cirurgia plàstica.

"L'activitat pública i privada és compatible però s'ha de fer bé: s'han de diferenciar plantes i serveis i els professionals han de treballar fora de la seva jornada a la pública", explica Martín. Els dos quiròfans de tarda que el centre ha hagut de tancar per culpa de les retallades es podrien obrir si augmenten les operacions de tipus privat.

Altres iniciatives: Barnaclínic

L'Hospital de Granollers no és l'únic centre concertat que també fa servei privat però sí que reconeix que la tisorada a la sanitat l'ha impulsat a potenciar-lo. L'Hospital Clínic fa temps que disposa de Barnaclínic, on s'han operat des del rei Joan Carles I al jugador del Barça Éric Abidal. De fet, el patronat de l'Hospital Clínic vol modificar els seus estatuts per tenir més autonomia de gestió per, entre d'altres, poder fer més activitat privada. I l'estiu passat, l'Hospital de Vic va habilitar la quarta planta per atendre parts de clientes de mútues i hospitalització de malalts crònics. L'Hospital Mútua de Terrassa també té activitat privada dedicada a accidents de trànsit, mútues, asseguradores o particulars.

stats