LA BATALLA DELS IMPOSTOS
Crònica 25/09/2011

Productes financers fora del totxo

O. March / T. Garganté
2 min
Productes financers fora del totxo

BARCELONAPoc més de 6.000 espanyols declaren ingressos de més de 600.000 euros. És tracta d'una quantitat que s'ha reduït amb la crisi, perquè un de cada sis milionaris ho ha deixat de ser en els últims dos anys. Tothom vol treure rendiment dels seus estalvis i els ciutadans que tenen aquest nivell de patrimoni, també. Personatges coneguts com Amancio Ortega, les germanes Esther i Alicia Koplowitz, Florentino Pérez i Emilio Botín prefereixen confiar en un departament de banca privada o bé directament en un assessor financer. Així, les empreses familiars canalitzen bona part dels estalvis en un protocol familiar, que fixa les normes de successió, i d'una family office , que separa els diners del grup empresarial.

Fins al 2008 la inversió estrella va ser el sector immobiliari. Hi ha poques diferències en aquest cas amb les rendes mitjanes. Tothom va invertir en pisos fins que va esclatar la bombolla, però les grans fortunes ho van fer a l'engròs, invertint en el creixement de grans empreses promotores, en la compra de sòl urbanitzable i en el segment hoteler. Moltes famílies amb recursos van canviar la seva tradició industrial per la immobiliària.

La crisi ha accelerat la diversificació dels productes financers amb especialitzacions més acurades i cada vegada més lluny de la renda variable, de la borsa, que en moltes situacions només s'utilitza a través de fons d'inversió i d'analistes personalitzats. En tot cas, les grans fortunes han creat de mica en mica les seves preferències, detallades a continuació.

'Family office'

Les societats familiars que canalitzen les inversions són les family office . En temps de bonança econòmica invertien el 35% del capital a la borsa, un percentatge que s'ha reduït al 5%. Una altra alternativa en la promoció immobiliària és el sistema de la compra d'un edifici mantenint els llogaters ( sale and leaseback ).

'Sicav'

El fiscalista de Pich Associats, Rubén Jimeno, considera que la reforma de l'impost de patrimoni -és a dir, la seva reintroducció- és light . Assegura que afectarà poc, perquè aquelles persones que vulguin escapolir-se del pagament de tributs tenen els mateixos mecanismes que abans per fer-ho. Es refereix a les societats d'inversió de capital variable ( sicav ), que permeten invertir i diferir el pagament dels impostos (igual que un fons d'inversió però a través d'una societat anònima). Només tributen un 1% del benefici.

Fundacions

Les fundacions tenen una tributació reduïda del 10% per a les rendes no exemptes i permeten acumular rendes i patrimonis sense cost fiscal.

stats