ACCÉS A LA UNIVERSITAT
Crònica 15/06/2011

Prop de 30.000 joves comencen la selectivitat

Avui arrenquen els exàmens de selectivitat, que per primer cop acolliran també alumnes de cicles superiors de FP que vulguin apujar la seva nota d'accés a la universitat. Hi ha convocats 30.000 joves.

Sònia Sánchez
2 min
Una prova determinant Neus Colomer, que estudia batxillerat a Vic, es preparava ahir a casa seva per afrontar avui els exàmens de selectivitat.

Barcelona.Els exàmens de selectivitat d'aquest any, que arrenquen avui i s'allargaran fins divendres, són els més nombrosos de l'última dècada. De fet, estan cridats a participar-hi 3.285 estudiants més que l'any passat, un augment que es deu principalment a l'arribada dels estudiants de formació professional (FP), que seran 3.515 dels 29.712 joves convocats avui.

La primera prova serà la de llengua castellana i literatura, i després la catalana. Demà serà el torn de la llengua estrangera i la història o història de la filosofia, per completar les assignatures comunes. A més, entre avui i divendres hi ha una altra vintena de matèries a examen, específiques de cada modalitat. Les quatre comunes i una de modalitat conformen la fase general, obligatòria per als nois de batxillerat, a la qual hi poden sumar voluntàriament fins a tres proves específiques per apujar la nota.

Batxillerat i FP, junts

Per primera vegada, els estudiants de cicle superior de FP també tenen l'opció d'apujar la seva nota mitjana fent les proves específiques de la selectivitat. Aquesta decisió del ministeri d'Educació, aprovada al desembre, és el segon canvi en dos anys en el sistema d'accés a la universitat. El curs anterior s'havia posat fi a les tradicionals quotes, que reservaven entre un 7% i un 30% de places (en funció de la carrera) per als estudiants de FP, sense que haguessin de fer cap examen. Això va "vetar molts estudiants de batxillerat d'algunes carreres tècniques amb molta demanda" des de la FP. Títols com infermeria o magisteri, que amb les quotes comptaven amb un 70% d'alumnes de batxillerat, van veure reduït aquest percentatge en alguns casos fins al 10%, explica el secretari general de l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), Andreu Espinola. Alhora, els de la FP no podien competir en les carreres que exigien les notes més altes.

Però la solució del ministeri crea "un sistema també injust, tant per als estudiants de batxillerat com per als de FP", diu Espinola, ja que per als uns no solventa la desproporció del batxillerat en carreres tècniques i als altres els obliga, si volen accedir a carreres amb nota de tall més alta, a examinar-se d'unes "matèries que no han estudiat mai o que, en el millor dels casos, van estudiar fa dos anys, si van accedir al cicle superior a través del batxillerat".

"No hi pot haver una única via d'accés a la universitat per a dos sistemes que no són equivalents" ni quan "se suposa que la via preferent d'arribada a la universitat és el batxillerat", diu Espinola. Per això, el Parlament va aprovar dijous passat una resolució presentada per ERC a instàncies de l'AJEC -que va obtenir el vot de CiU-, que planteja tornar al sistema de quotes i demana a l'Estat un debat per trobar un sistema definitiu i just d'accés a la universitat.

stats