TREBALL
Crònica 31/10/2011

Propostes contra un atur històric

Els gairebé cinc milions d'aturats són el centre de l'estratègia del govern espanyol que surti de les pròximes eleccions. Les discrepàncies entre empresaris i treballadors fan preveure un hivern complicat.

Elena Freixa
3 min
El preu de l'acomiadament Els representants dels empresaris reclamen que s'abaixi la indemnització per acomiadament i que s'eliminin els contractes temporals. Tothom tindria un contracte fix, però amb una indemnització
 Més baixa. Els sindicats s'hi neguen i exigeixen que el cost de l'acomiadament no es toqui.

BARCELONALes dades que va fer públiques divendres l'Enquesta de Població Activa (EPA), 742.000 aturats a Catalunya i gairebé cinc milions a Espanya, fan presagiar que els primers canvis després de les eleccions aniran orientats al mercat laboral. El govern espanyol actual insisteix que la mala situació econòmica a Europa dificulta que l'atur es pugui reduir, però els agents socials i econòmics li recorden que es poden prendre mesures per pal·liar una de les taxes d'atur més elevades del món. Al conjunt de l'Estat ja hi ha un 21,5% de gent sense feina, mentre que a Catalunya la taxa és del 19,4%. Quan falten tres setmanes per a les eleccions del 20-N, és evident que les decisions en aquest àmbit pertocaran a un nou govern, i per això les organitzacions empresarials i els sindicats desgranen des de fa setmanes les seves receptes per afrontar i superar com més aviat millor una crisi que sembla enquistada.

Flexibilitat vs. precarietat

Les empreses exigeixen flexilitat, però els sindicats s'hi neguen

Les empreses creuen que el marc laboral no dóna prou garanties i flexibilitat per prendre decisions dràstiques davant la crisi (reajustar plantilles, despenjar-se del conveni o abaixar salaris, per exemple). Aquest sentiment persisteix tot i la reforma laboral aprovada fa poc més d'un any, que tenia per objectiu contribuir en aquesta flexibilitat. La patronal CEOE defensa que actualment contractar no resulta prou atractiu i que cal simplificar les opcions unificant els contractes en un de sol indefinit i amb una indemnització més baixa. En concret, proposa 20 dies per acomiadament improcedent i 12 per procedent. Els sindicats ja han advertit que el cost de l'acomiadament no s'ha de tocar, i de fet la proposta ha estat rebutjada a priori pels candidats a la presidència tant del PSOE com del PP.

Segons CCOO i la UGT, a la reforma laboral de fa un any hi ha molts aspectes nocius que cal suprimir perquè perpetuen un model de contractació precari (per la via de la temporalitat) que fa que els joves fugin cap a l'estranger. Per això reclamen que es limiti l'encadenament de contractes temporals. Tot i així, el govern espanyol ja ha dit que prefereix un treballador temporal que un aturat més.

Protecció social

S'obre el debat de si cal revisar el sistema de protecció dels aturats

Una idea predominant entre els sectors empresarials és que el sistema de prestacions i subsidis no és prou incentivador per buscar feina. Durant la precampanya, el PP ja ha proposat revisar el que cobren els aturats i com se'ls motiva a buscar feina. Els sindicats critiquen aquests plantejaments perquè fan pensar que els aturats ho són per gust. Insisteixen que per millorar la inserció s'ha de fer des de les polítiques actives d'ocupació: formar els aturats i orientar-los en el que les empreses necessiten.

Tant el govern català com el central han admès que les retallades han tingut una part de culpa en el creixement de l'atur, tot i que en limiten l'impacte a curt i a mitjà termini. En canvi, CCOO i la UGT defensen que la despesa pública ha de ser ara mateix la locomotora per remuntar i que el sector públic ha de garantir els llocs de treball, l'activitat econòmica i els serveis bàsics.

Finançament

Fer arribar el crèdit a les pimes i ajudar els emprenedors

Les estretors financeres que pateixen les pimes posen d'acord empresaris i sindicats a exigir els màxims esforços amb l'objectiu que el crèdit flueixi i les ajudes a la gran banca repercuteixin en l'economia productiva. A més, les patronals de les petites i mitjanes empreses demanen que les administracions compleixin la llei de morositat i que s'ofereixi un tracte fiscal amable amb rebaixes en les cotitzacions socials i impostos com el de societats.

En el capítol dels emprenedors, les patronals defensen que cal sensibilitat per ajudar-los a treure profit dels seus projectes. Es proposa, entre altres mesures, un temps de gràcia amb menys impostos per permetre que l'empresa creixi.

stats