Crònica 24/08/2011

Pròrroga de mig any més dels 400 euros per als aturats sense prestació

M.c.
1 min

Madrid.El ple extraordinari que va avançar el final de les vacances dels diputats s'havia convocat per debatre un nou pla d'ajustament que ha de servir per estalviar 5.000 milions d'euros. Amb l'únic suport dels 169 diputats del PSOE i l'abstenció del PP, CiU i PNB, es va convalidar la reducció de la despesa farmacèutica i l'avançament dels terminis perquè les grans empreses paguin l'impost de societats, unes mesures que el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va criticar per considerar que afectarien negativament les empreses i l'economia espanyola. També es va aprovar la reducció de l'IVA del 8% al 4% per comprar habitatges fins a finals d'any, una iniciativa que el candidat popular, Mariano Rajoy, va dir que si governa allargarà un any més però només per comprar el primer habitatge.

El diputat d'ERC Joan Tardà va dir que les mesures evidencien que Zapatero és "la icona del fracàs de la socialdemocràcia" perquè no s'hauria enfrontat al capital. Va acabar amb un " Requiescat in pace [RIP]. Salut!" La portaveu d'ICV, Núria Buenaventura, va avisar que cal "una Europa més forta i un sistema fiscal europeu harmonitzat".

Rajoy va criticar la improvisació d'un govern que des del 2008 ha aprovat uns 40 de plans de xoc. Zapatero va justificar-ho per la "inestabilitat" i va dir que els altres "governs responsables" europeus han fet el mateix. Per això va defensar que caldrà seguir prenent mesures. Divendres s'aprovarà un nou reial decret llei per modificar els contractes per a joves, ampliar el termini per convertir els contractes temporals en indefinits i prorrogar sis mesos més l'ajuda dels 400 euros per als aturats sense prestació, vinculats a cursos de formació, com va demanar Rubalcaba.

stats