NORMA CONTRA LES MANIFESTACIONS
Crònica 09/01/2011

Protestar a Rússia, una acció individual

Andrew Kramer
2 min
Un jove protesta davant d'un centre de detenció a Moscou, on hi ha empresonats opositors.

The New York Times / Moscou.En els últims tres anys, després de la detenció en un míting de Cap d'Any de Borís Nemtsov, una figura destacada de l'oposició, es juga al gat i la rata als carrers de Moscou, que encara estan guarnits amb motius nadalencs. Els grups de joves pro Kremlin intenten impedir la promesa que han fet membres opositors de protestar cada dia a la sortida de l'Ajuntament de Moscou i a la presó on estan tancats Nemtsov, que va ser vice-primer ministre al govern de l'expresident rus Borís Ieltsin, i altres líders de l'oposició.

Segons la legislació russa sobre mítings i protestes, les anomenades protestes individuals són legals i no cal permís per fer-les, un permís que poques vegades obté l'oposició. Els manifestants, si estan separats per gairebé deu metres, poden portar pancartes en públic. Tal com la policia russa ha interpretat aquestes normes, el fet que dos manifestants estiguin junts és un motiu suficient perquè els detinguin, fins i tot si pertanyen a bàndols oposats de l'espectre polític.

Això explica per què Alla Kuznetsova, una professora de química d'institut, es va estar sola al Bulevard Simferopol aquest dimecres i mirava amb nervis cap amunt i cap avall de l'avinguda, força preocupada per la dotzena d'oficials de policia que la començaven a envoltar. Després d'una última ullada per assegurar-se que no tenia ningú al voltant, Kuznetsova es va omplir de valor i va caminar cap a la policia.

"Vull manifestar la meva opinió personal -els va fer saber-, no vull que ningú se m'acosti". Mentre el sol es reflectia sobre un milió de petits miralls de vidre de gel en aquell dia de ple hivern, va treure una pancarta feta amb paper en què es podia llegir: "Llibertat per als detinguts polítics".

Malgrat això, tan bon punt ho va fer, un noi va aparèixer del no-res en una vorera de l'avinguda i va patinar sobre el gel fins a situar-se a uns metres de Kuznetsova. Amb un somriure d'orella a orella, aquest jove va treure una pancarta i la va mostrar. Hi deia: "Treballs forçats per a Nemtsov!" La Casa Blanca va publicar un comunicat en què condemna la detenció de Nemtsov, i Amnistia Internacional va assegurar dimarts que els considerava presos de consciència a ell i a altres líders de l'oposició. "Una altra vegada, les autoritats russes han fracassat en les seves obligacions a protegir el dret a la llibertat de reunió, que garanteix la Constitució russa", va afirmar en un comunicat la directora a Europa i l'Àsia central d'Amnistia, Andrea Huber.

La prohibició de fer reunions suposa una marxa enrere a Rússia, després que semblava que començava a ser més flexible, quan de sobte les autoritats van garantir permisos per mítings que havien estat prohibits durant mesos. Però després del brot de violència nacionalista al desembre, el primer ministre rus, Vladímir Putin, va establir que s'aturaria la política al carrer de manera severa.

Membres del grup opositor Solidaritat asseguren que protestaran cada dia fins que no alliberin els seus líders. Però els grups de joves els posen les coses difícils.

stats