TELECOMUNICACIONS
Crònica 26/01/2012

Proveïdors de 'telecos' pugnen pel pastís de 2.300 milions del Govern

El Govern comença avui el procés per escollir els proveïdors tecnològics dels pròxims anys. Les 34 empreses candidates volen un pessic dels 2.300 milions que poden suposar els contractes que hi ha en joc.

Elena Freixa
2 min

BARCELONA.El procés d'adjudicació dels nous contractes TIC de la Generalitat arrenca amb un format innovador que agrada a les pimes catalanes, ja que s'afavoreix que guanyin visibilitat com a proveïdors de l'administració catalana. El departament d'Empresa i Ocupació ha dividit en quatre blocs tota l'oferta: aplicacions, equipaments del lloc de treball, infraestructures de processament de dades i connectivitat i telecomunicacions. A partir d'aquí, avui s'obre el que s'anomena diàleg competitiu, una fase prèvia perquè el Govern analitzi les ofertes dels candidats i es vagin dibuixant els diferents paquets (contractes) que acabaran formant part d'un concurs públic tradicional, però en el qual només hi haurà convidades aquestes empreses ja seleccionades.

L'austeritat ha marcat la convocatòria del Govern, ja que s'ha exigit un estalvi d'entre el 15% i el 35% en les ofertes. L'objectiu és reduir els 600 milions d'euros de despesa en TIC que té la Generalitat cada any fins als 400 milions. La modernització i millora dels serveis, així com reduir la dispersió actual de proveïdors (n'hi ha més de 150), són els altres objectius del procés.

El moment de la pime catalana

Les empreses catalanes del sector, petites i mitjanes, han enfortit lligams per fer front a un llarg procés que s'acabarà a finals de març. Moltes han format UTEs (unions temporals d'empreses) i aposten fort sobretot pel bloc dedicat a les aplicacions tecnològiques. En aquest apartat hi ha en joc contractes per valor de 88 milions a l'any i hi ha una dotzena d'empresa seleccionades.

La UTE Itteria, formada per les empreses catalanes Aventia, Seindor i Nexica, va presentar ahir un ambiciós pla industrial per esgarrapar una part dels contractes en l'apartat d'aplicacions. El seu pla passa per establir a Catalunya un centre per industrialitzar tot el procés de creació de noves aplicacions, de manera que s'abarateixin els costos i es pugui treballar conjuntament en altres projectes. Aquesta software factory suposaria el trasllat de l'actual centre que Seidor té a Galícia i la creació de llocs de treball a Catalunya. Segons va explicar Josep Grau, director d'Aventia, es tracta d'una "aliança natural", ja que fa anys que treballen plegades. Formen la UTE 100% catalana més gran d'entre les ofertes. Prometen una inversió de 4,5 milions els tres primers anys.

Una altra UTE local que lluitarà per les aplicacions és TICxCAT, formada per cinc empreses, entre les quals iSOCO i UPCnet. En el bloc d'infraestructures hi concorren grans noms com Telefónica i HP, que ho fa en aliança amb Aventia. El tàndem entre una pime i una gran empresa és una altra via per la qual han apostat les TIC catalanes per ser més competitives.

stats