Crònica 21/05/2011

La Puerta del Sol, símbol de la resistència

Les hores prèvies a l'inici de la jornada de reflexió van passar exactament igual que els dies anteriors. Com si ningú hagués prohibit res. Això sí, havien estudiat com calia afrontar cada possible situació.

Miquel Codolar
2 min
La Puerta del Sol de Madrid va tornar a ser el principal punt de concentració d'indignats de tot l'Estat.

Madrid.Milers de persones es van concentrar ahir a la mitjanit a la Puerta del Sol per donar la benvinguda a la jornada de reflexió amb un multitudinari crit mut , un símbol de resistència i demostració de força davant la resolució de la Junta Electoral de l'Estat, que dijous els va prohibir qualsevol concentració. La policia identificava els indignats, però no es van atrevir a fer-hi més.

Que el campament hagi aconseguit sortejar totes les dificultats legals per mantenir-se a la Puerta del Sol no és casualitat. Desenes de persones han treballat moltes hores per esbrinar com fer-s'ho i han rebut l'ajuda d'altres persones a través del Twitter. La doctrina del Constitucional sosté que si no demanen el vot per a ningú es poden manifestar, i per això van eliminar totes les pancartes que podien portar a equívoc i van demanar a tothom que no fes cap al·lusió als partits polítics. La manifestació no s'ha convocat "oficialment", sinó que "qui vingui ho farà com un ciutadà lliure", van explicar ahir. Si arriba la policia, saben que han de telefonar a un dels advocats de guàrdia voluntaris i que els agents han de conversar amb qui està preparat per fer-ho. Si els desallotgen, resistiran pacíficament i tornaran.

Ho tenen tot pensat. Fer-los fora no és fàcil. Se senten propietaris de l'indret. "Ja tenim Sol, ara volem la Lluna", deia una pancarta. Ahir va obrir la llar d'infants, es van instal·lar plaques solars, van editar un mapa de la petita ciutat sense alcalde, van prohibir l'accés dels periodistes a alguns espais i van celebrar les primeres activitats, com un concert de Resistencia. Avui obren una sala d'estudi per als que preparen els exàmens. Cada dia més gent va a la Puerta del Sol i els ajuda. Un jubilat els portava una truita precuinada, "el que em permet la pensió". Un altre va agafar el micro per cridar: "Pensava que els joves estàveu tots castrats, però no". Aplaudiments i rialles.

stats