EL MOVIMENT DELS 'INDIGNATS'
Crònica 09/06/2011

Puig: "Hem après la lliçó"

Lliçó apresa pel que pugui passar la setmana vinent amb l'anunci d'una acampada dels indignats davant del Parlament. Aquest és el missatge que va voler donar ahir el conseller d'Interior, Felip Puig.

Carles Arbolí Marta Català
3 min
COMPAREIXENÇA AMB POCA AUTOCRÍTICA El conseller d'Interior va comparèixer durant tres hores i mitja al Parlament per donar explicacions sobre les càrregues policials contra els indignats del 27 de maig. Felip Puig va insistir a defensar la necessitat d'actuar policialment a l'acampada.

BARCELONA.La compareixença de Felip Puig a la comissió d'interior del Parlament per donar explicacions sobre les càrregues policials del 27 de maig a l'acampada dels indignats de la plaça de Catalunya de Barcelona es va allargar durant tres hores i mitja. Van ser 210 minuts en què el conseller d'Interior va aguantar les crítiques dels grups de l'oposició -ICV i SI li van demanar explícitament la dimissió-, però durant els quals Puig va defensar de manera contundent la necessitat de la intervenció policial, tot i que en diversos moments va admetre que "no va sortir del tot bé". "Hem après la lliçó", va admetre el conseller. I és que, segons ell, "la reacció molt violenta d'una minoria" va desbordar el dispositiu de seguretat que formaven els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, que no es va calcular prou bé perquè no va preveure l'efecte crida ni les actituds violentes de grupuscles radicals que no formaven part del moviment dels indignats . Puig va insistir una vegada i una altra que la finalitat de l'operació era retirar objectes perillosos de la plaça de Catalunya davant la previsible celebració de la victòria del Barça a la Champions l'endemà. "Els resultats de l'operació es van aconseguir, però, vistos els resultats, les coses no van sortir prou bé", va repetir.

El conseller es refereix així als més de 120 ferits, dels quals 37 eren mossos d'esquadra -"Els policies no es devien autolesionar", va ironitzar-, però també a la coordinació amb la Guàrdia Urbana. És per això que Puig va manifestar que en intervencions d'ordre públic "cal un comandament únic" per evitar el que ell mateix va definir com a "friccions". I és que el cordó de seguretat, a causa de l'arribada de més gent a la plaça, es va trencar precisament per una de les línies que eren a càrrec de la Guàrdia Urbana.

Sense vídeos ni fotografies

Malgrat la fermesa que va mostrar en tot moment el conseller durant la seva compareixença, en cap moment es van mostrar proves que certifiquessin les "agressions" als cossos de seguretat. En alguns moments s'havia especulat, hores abans de la compareixença, amb el fet que Puig reforçaria els seus arguments amb imatges captades des de l'helicòpter dels Mossos que supervisava el dispositiu, però els grups de l'oposició havien expressat la seva voluntat de respondre-hi també amb més imatges. Això va provocar que, al final, tothom renunciés a ensenyar vídeos o fotografies dels incidents.

Els arguments de Felip Puig no van convèncer cap dels grups parlamentaris de l'oposició. El socialista Joaquim Llena, fent referència als cinc mesos com a titular de la cartera d'Interior, va denunciar: "Vostè en poc temps ha acumulat massa targetes grogues i, en símil esportiu, li tocaria ja una expulsió temporal". Llena va acusar el conseller de "prepotència" i "incontinència verbal". "Em preocupa que sigui presoner del personatge del bat", li va etzibar, en referència a la paròdia de Puig al programa Polònia .

Pere Calbó, del PP, va assegurar que Interior va prendre "decisions polítiques que van multiplicar el problema" i li va preguntar com s'actuaria en cas de situacions similars. "Viurem moments complicats la setmana vinent que haurem de planificar", li va respondre el conseller d'Interior, davant la convocatòria d'una nova acampada dels indignats davant del Parlament per dimarts vinent.

El grup més crític va ser ICV. El diputat Jaume Bosch va demanar la dimissió de Puig -"Vostè és fort amb els febles i feble amb els forts"- en considerar que la resposta policial va ser "desproporcionada". El portaveu d'ERC, Oriol Amorós, va lamentar la mala imatge internacional que es va donar de Catalunya i la seva policia, mentre que Uriel Bertran, de SI, també li va demanar la dimissió.

stats