SEGURETAT
Crònica 17/11/2011

Puig canvia de destí la meitat de comissaris de Mossos

El decret de reestructuració dels Mossos estableix que la meitat dels 16 comissaris canviaran de destí. Es manté Josep Milan com a màxim responsable del cos i reforça la cúpula amb dos comissaris més.

Anna Punsí
2 min
El conseller d'Interior, Felip Puig, amb els màxims comandaments dels Mossos.

Barcelona.El conseller d'Interior, Felip Puig, manté el decret de reestructuració del Mossos amb pany i forrellat com si fos un secret d'estat. És tanta la reserva que el director general de la Policia, Manel Prat, va comunicar els canvis als comissaris de manera individual, un per un, perquè no transcendís res. Entre els comandaments planava la sensació que els canvis que planejava Puig i el seu equip serien més amplis i contundents, però pel que se sap fins ara, la sacsejada és relativa.

D'entrada, revalida la confiança en Josep Milan com a màxim responsable de la policia. Amb l'arribada de CiU, s'havia estès entre el cos que Puig acabaria destituint Milan, fonamentalment, perquè havia estat nomenat pel primer tripartit el 2007, i hi posaria algú dels seus. Però durant l'últim any, Puig ha vist que Milan té el suport intern dels Mossos i que se'l considera competent i lleial. També n'hi ha que creuen que el seu paper com a comissari en cap no quedarà dibuixat del tot fins que es conegui el contingut exacte del decret. Interior, per tant, dóna continuïtat a la cúpula que manava fins ara però la reforça amb dos comissaris: d'una banda, Ferran López, que ja era el segon de bord, s'ocuparà dels serveis centrals dels Mossos, i David Piqué comandarà el territori, les comissaries, que representen el 80% del cos. Amb aquesta estructura es pretén, segons fonts policials, que la informació flueixi més i que s'enforteixi la relació entre el territori i els serveis centrals. La cúpula, a més, comptarà amb el suport directe d'un gabinet tècnic que liderarà Emili Quevedo.

Confiança als antiavalots

Segons els plans actuals i si no hi ha canvis, Felip Puig manté Sergi Pla com a responsable de la comissaria general de recursos operatius, és a dir, al capdavant dels agents antiavalots, malgrat la seva polèmica actuació del 27-M a la plaça de Catalunya. En canvi, destina un nou comissari a informació, una altra de les parcel·les que l'han fet anar de bòlit en els últims mesos. Hi posa Manel Castellví, ara subcap de la territorial, amb la directriu que potenciï la investigació dels grups que, segons Puig, sempre estan al darrere dels aldarulls a Barcelona. A l'encara cap d'informació, Adolf Broch, li han fet l'encàrrec de supervisar la qualitat dels serveis del cos.

Un altre dels canvis destacats és el paper que li donen a Joan Miquel Capell, que ara comanda el territori, i que d'aquí un mes es dedicarà a les relacions institucionals amb el món judicial i els mitjans de comunicació. Agafant el model de Scotland Yard, volen que Capell es converteixi en el portaveu dels Mossos quan hi hagi incidents rellevants. D'altra banda, Josep Lluís Trapero segueix a investigació, però com a màxim responsable, mentre que l'actual cap d'aquesta comissaria, Antoni Permanyer, es traslladarà a l'escola de policia a Mollet del Vallès. Entre els comandaments a qui Puig manté en el mateix càrrec hi ha persones de la seva confiança com Joan Carles Molinero, com a cap de Barcelona, Cristina Manresa a la regió metropolitana sud, Miquel Esquius a Trànsit, Joaquim Belenguer a Girona i Joan Martínez Roma a la regió central. Joan Figuera passa de la regió de ponent a la metropolitana nord.

stats