DESALLOTJAMENT POLÈMIC
Crònica 28/05/2011

Puig defensa que els Mossos han actuat amb "seny"

Felip Puig surt en defensa del cos del Mossos per la seva actuació en el desmantellament dels acampats de la plaça de Catalunya. El conseller diu que tornaria a ordenar el desallotjament en cas de "risc".

Marta Català
3 min
Felip puig, al palau de la generalitat El conseller d'Interior va anunciar una roda de premsa poc després de les càrregues policials d'ahir al matí i migdia. Felip Puig va dir que l'actuació dels Mossos  "va ser correcta" i que van actuar amb "seny".

Barcelona.El desmantellament dels acampats de la plaça de Catalunya va sorprendre ahir totes les esferes, tan socials com polítiques. Una acampada fins ara tranquil·la i que proclama la no-violència es va transformar en un autèntic camp de batalla. Felip Puig també es va llevar ahir amb una sorpresa. "Jo m'esperava que l'actuació seria més pacífica", va reconèixer. Els 121 ferits lleus no van debilitar el conseller d'Interior, que en cap moment va admetre ni un error dels mossos que van participar en l'operatiu. "Han actuat amb seny, amb prudència i, en alguns moments, amb contundència", va dir el titular d'Interior quan va comparèixer a la tarda per defensar l'actuació policial. Amb aspecte seriós, durant la roda de premsa no va parar de beure aigua d'una copa.

El perquè de la càrrega

Puig va avançar que pensen analitzar les imatges que han aparegut als mitjans de comunicació i les actuacions que es van fer abans d'emetre un dictamen, però que, en tot cas, va dir, "l'actuació va ser la correcta". A unes hores de saber si el Barça es proclama campió de la Champions, Interior va plantificar diverses opcions "per reduir riscos" i evitar la coincidència dels aficionats blaugranes amb els acampats. L'opció escollida, va explicar, no era desallotjar, sinó recollir tots els objectes que es podrien convertir en perillosos: "Imagineu-vos que una bengala cau sobre una bombona de butà". Puig va explicar: "Davant la possibilitat que els esvalotadors utilitzessin estris de l'acampada com ara una bombona, els Mossos van actuar sota les meves ordres, n'assumeixo les responsabilitats".

La política d'Interior en una acampada que s'identifica com a pacífica va provocar un efecte trucada en el moment en què la brigada mòbil dels Mossos va fer acte de presència divendres a les sis del matí. Milers de persones es van concentrar als voltants de la plaça de Catalunya. Segons Felip Puig, si van carregar contra els manifestants és perquè "portaven pedres, pals i esprais, i van punxar rodes" . A més, va afegir que les primeres càrregues van arribar després "que bastants" manifestants actuessin "amb certa violència i superessin una de les línies de contenció dels Mossos".

Pròximes actuacions

A l'hora en què Puig estava fent la roda de premsa, al voltant de les sis de la tarda, els acampats ja estaven instal·lant tendes de campanya. Puig va descartar un segon desmantellament durant la tarda i la nit, però va destacar que si hi ha risc "tornaria a donar la mateixa ordre". En tot cas, si finalment el Barça guanya la Champions i els acampats continuen a la plaça, Puig es replantejarà el dispositiu i elevarà "el nombre d'efectius".

Tot i que no va admetre cap error per part dels Mossos d'Esquadra, el conseller sí que va demanar perdó. "Demano disculpes si les imatges han ferit la sensibilitat dels ciutadans -va dir-, però els Mossos han actuat amb prudència i només ho han fet amb contundència quan s'han vist desbordats pels manifestants violents". A les grans manifestacions, normalment el nombre de detinguts sol ser elevat. Ahir només es van registrar tres detinguts i, en canvi, la xifra de ferits va superar el centenar. Puig ha assegurat que s'han produït delictes de desordre públic, resistència a l'autoritat i desobediència que, va anunciar, seran investigats.

Saura i els seus desallotjaments

El març del 2009 la manifestació anti-Bolonya va acabar amb 81 persones ferides, de les quals 46 eren policies. El que era conseller d'Interior, Joan Saura, va admetre "possibles errors" i va criticar l'actuació policial. "Amb aquestes xifres, cap responsable policial pot estar content". Unes paraules ben diferents a les del conseller Felip Puig. Aquella manifestació en què es van produir càrregues contundents va afavorir la destitució del director general de la Policia, Rafael Olmos. Puig no va fer ahir comparacions amb l'anterior govern tripartit, però sí que va llançar un missatge al seu predecessor: "Abans no criticava les accions policials, el que criticava eren les decisions polítiques que es prenien; la diferència és que jo sí que defenso els Mossos i abans això no passava".

stats