ALIANCES DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Crònica 29/09/2011

Puigcercós mou peça per posar a zero el comptador amb CiU

Marc Colomer
2 min
Joan Puigcercós  va fer evident el canvi de rumb d'ERC.

Barcelona.El desglaç entre CiU i ERC pren forma. El president d'ERC al Parlament, Joan Puigcercós (amb la vènia del president electe, Oriol Junqueras), ho va escenificar ahir al debat de política general. Especialment en matèria d'autogovern, oferint-se a fer pinya (també amb el pressupost del 2012, assumint el desgast per les polítiques d'austeritat) si el Govern no s'arronsa amb el concert econòmic.

Puigcercós va oferir mà estesa sempre que el Govern vagi "de cara a barraca", sense cedir en la negociació. I encara amb el debat estatutari ressonant de fons, va emplaçar solemnement Mas a no repetir els errors comesos durant aquell procés. Es referia, sense citar-ho explícitament, al pacte "en la foscor" de Mas amb José Luis Rodríguez Zapatero a la Moncloa que va rebaixar l'Estatut. I li va reclamar ara ja un objectiu "clar i diàfan" (recaptació, gestió, liquidació i inspecció de tots els impostos i capacitat normativa), amb consulta inclosa per reforçar la negociació a Madrid.

El to conciliador que va utilitzar Puigcercós va tenir torna de Mas, que es va comprometre a "jugar fort" pel "pacte fiscal en la línia del concert econòmic", que va avisar que no mimetitzarà el model basc.

Puigcercós va expressar la voluntat de no atrinxerar-se contra les retallades. Això sí, va alertar que no ajuda a construir "ponts de confiança" l'actitud de l'executiu amb els expedients de dependència i el PIRMI. Va retreure actituds "massa neoliberals" del Govern, però no va defugir l'autocrítica en admetre que les esquerres, però també l'executiu, "han de rectificar apriorismes". Així, va instar CiU a ampliar el tram de l'IRPF per a les rendes de més de 250.000 euros i a recuperar dos anys l'impost de successions per als rics. ERC ha fixat nou rumb.

stats