NOUS AJUNTAMENTS
Crònica 02/07/2011

Puigdemont pren possessió a la recerca d'enteses

Narcís Presas
3 min
Traspàs de poders Carles Puigdemont va rebre la vara d'alcalde d'Anna Pagans (PSC), l'anterior alcaldessa de Girona. Els socialistes han governat la ciutat els últims 32 anys.

GironaDesprés de 32 anys, 9 eleccions i 5 candidats, CiU ja governa l'Ajuntament de Girona. Carles Puigdemont és des d'ahir el nou alcalde de la ciutat i el primer convergent que accedeix al càrrec. El Saló de Plens de l'Ajuntament de Girona va presenciar ahir una escena inèdita des del restabliment de la democràcia quan la socialista Anna Pagans va traspassar la vara d'alcalde al nacionalista Carles Puigdemont. Des de la primera victòria de Joaquim Nadal el 1979, la plaça del Vi només havia vist passar governs socialistes. Però ahir es va consumar el canvi.

Puigdemont, però, haurà de governar en minoria. El 22-M va obtenir deu regidors, i n'hi van faltar tres per a la majoria absoluta. Per arribar als tretze regidors tenia tres opcions: la sociovergència -descartada en campanya- i pactar amb el PP o la CUP. Els independentistes no s'hi haurien avingut, però al PP sí que li seduïa la idea d'entrar al govern municipal. Puigdemont, però, va declinar aquesta possibilitat i va preferir governar en solitari buscant "pactes permanents" amb l'oposició.

En el seu discurs d'investidura, i conscient de la necessitat de negociar des del primer minut, el nou alcalde va apel·lar a la bona voluntat de tots els grups, els va demanar la seva ajuda per arribar a acords i els va exhortar a no posar "bastons a les rodes" al nou equip de govern. Abans, però, la resta de portaveus municipals ja havien deixat clar que optaran per practicar una oposició constructiva però contundent. Les úniques mostres de complicitat van arribar de la portaveu del PP, Concepció Veray. Primer li va demanar que reconsiderés la decisió de governar en minoria i després li va oferir suport per afrontar grans decisions estratègiques.

CiU i la CUP, els més contents

Els recursos pel regidor que ballava entre la CUP i Esquerra van obligar a ajornar vint dies el ple de constitució. Poca cosa per a CiU, que feia 32 anys que esperava. La seva gent no podia amagar ahir les cares de felicitat en un ple que no es van voler perdre Oriol Pujol, Irene Rigau ni el president de la Diputació in pectore, Jaume Torramadé.

L'altra cara de la moneda era el grup socialista, que ahir va passar a l'oposició per primera vegada. La seva portaveu, Pia Bosch, va assegurar que ha pres nota del missatge del 22-M i que innovarà en la manera de fer oposició. Bosch va mirar endavant i en to optimista va instar els seus a transformar aquesta nova situació en una oportunitat per escoltar els ciutadans i renovar el projecte socialista com a pas previ per recuperar la confiança dels gironins.

Els altres grans protagonistes ahir van ser els tres regidors de la CUP, que entraven per primera vegada a l'ajuntament d'una capital catalana. A l'hora de prometre el càrrec van deixar la seva empremta quan van afegir que servirien els gironins i el poble català, com a "únics dipositaris de la sobirania". El seu portaveu va afirmar que treballaran per retirar el quadre del rei del Saló de Plens i el títol de príncep de Girona a Felip de Borbó. Navarro va reivindicar la política de proximitat i va garantir que donaran veu "als qui durant molts anys no l'han tingut".

Al seu torn, Concepció Veray va proclamar que Girona comença una nova etapa marcada per la voluntat "inequívoca" de canvi i va demanar al nou alcalde que es visualitzi en una nova manera de fer política. Tot i les picades d'ullet, Veray va qüestionar a Puigdemont que s'hagi declarat alcalde independentista. Per la seva part, el portaveu d'ICV, Joan Olóriz, va reivindicar la feina feta al capdavant de Serveis Socials i va demanar al nou Ajuntament que mantingui les polítiques de suport als més desafavorits. L'ecosocialista inicia el seu nou rol a l'oposició "amb fermesa i sense sectarisme".

Els grans absents ahir van ser els regidors d'ERC. Presents a l'Ajuntament de manera continuada des del 1991, els republicans s'han quedat sense representació després que no hagin fructificat els recursos per intentar arribar al 5%, xifra que hauria permès obtenir l'acta de regidora a Blanca Palmada, que ahir es va absentar del ple. Els qui sí que van assistir a la presa de possessió de Puigdemont com a nou alcalde van ser els seus dos antecessors, Joaquim Nadal i Anna Pagans. El nou alcalde va lloar "l'impuls renovador" que Nadal va aportar a la ciutat i, de Pagans, la seva vocació de servei públic i la seva bona disposició per al traspàs de poders.

stats