Publicitat
Publicitat

LA LLISTA AL CONGRÉS

Mas s'estalvia obrir un conflicte amb Duran pel número dos de la candidatura nacionalista el 20-N

Pujol assumeix no anar a Madrid i prioritza CD

Oriol Pujol es va acomiadant, a mesura que passen els dies, de la possibilitat de complementar Duran i Lleida com a número dos de la llista de CiU per Barcelona. Assumeix que ara a ell li toca reforçar CDC.

No hi haurà contrapès sobiranista explícit a Josep Antoni Duran i Lleida al grup de CiU a Madrid. Oriol Pujol, futur secretari general de CDC, va donar a entendre ahir després de la primera reunió de l'executiva del partit del curs polític que la seva prioritat és i ha de ser el partit i no ocupar l'escó al Congrés dels Diputats per fer sentir la veu de l'ànima sobiranista de la federació, tal com era la seva intenció en oferir-se a principis d'agost.

Des de l'arribada d'Artur Mas a la Generalitat, Pujol ha assumit la secretaria general adjunta del partit i el pròxim congrés, que se celebrarà a la primavera o l'estiu, l'escollirà secretari general. Un càrrec que Mas considera que reclama alta dedicació i que Pujol seguirà compatibilitzant amb la de cap files del grup de CiU al Parlament, on la federació ha de buscar acords plurals per garantir l'aprovació de les lleis. Per tot plegat, però també per la voluntat de no obrir un conflicte amb Duran, cara visible dels nacionalistes a la política espanyola i que no entenia que se li busqués un "contrapès" amb algú amb qui ell es considera quasi incompatible, el president li ha recomanat que no hi insisteixi.

Ahir Pujol va explicar amb cert aire de resignació que la seva oferta per anar a Madrid, que Mas hauria de resoldre abans del consell nacional que els convergents celebraran el 8 d'octubre per ratificar candidats i programa, encara seguia vigent i que la seva predisposició més que a una exigència o a una ambició personal responia a "una actitud de servei molt estesa al partit". El dirigent de CDC va afirmar acte seguit, però, que la "prioritat" és el partit i va posar en dubte que ho pogués "fer millor" del que ho han fet aquesta última setmana els seus companys al grup parlamentari.

Amb aquesta última afirmació abonava la tesi dels que, dins el partit, consideren que el pas endavant que ell va fer a l'agost (molt celebrat per l'ala sobiranista) ha obligat Duran a endurir la línia a Madrid, sense anar més lluny en el debat sobre la reforma de la Constitució espanyola impulsada pel PSOE i el PP. Després d'una intensa negociació i de no veure recollides les seves peticions, els deu diputats de la federació van optar per no votar-la.

Així doncs, la confiança en el fet que CiU sigui nacionalment ambiciosa a Madrid i l'atenció que demana el partit són les raons que duen ara Pujol a assumir que el número dos de la llista no està fet per a ell. Al seu torn, Mas evita el conflicte amb Duran i podrà situar de nou de número dos per Barcelona Pere Macias, un dirigent ben valorat i que ja treballa en el programa electoral.

Els sobiranistes de CDC hauran d'esperar i no han pogut falcar Duran però ara pretenen que, a canvi del pas enrere, Mas doni més marge a Pujol al congrés del partit. La idea general ahir era que, des de fora del grup al Congrés, Pujol podrà fins i tot opinar "amb més llibertat" que si és el dos de Duran. En qualsevol cas, tota la pista pel líder d'Unió a la Carrera de San Jerónimo.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT