ELECCIONS PRESIDENCIALS RUSSES
Crònica 03/03/2012

Putin finança grups de joves per reforçar la seva popularitat

El primer ministre rus, Vladímir Putin, és idolatrat per formacions de joves que ell mateix finança. És una altra de les fosques estratègies del tsar que aquest diumenge espera recuperar la presidència.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
EL SALVADOR DE LA PÀTRIA 
 Vladímir Putin exhibeix les seves habilitats com a escalador en el campament d'estiu de Naixi, la principal formació de joves pro Putin.

BARCELONA.La corresponsal a Moscou del diari britànic The Guardian, Miriam Elder, explicava aquesta setmana a Twitter un incident digne dels temps de la Guerra Freda. La conversa telefònica que tenia amb una col·lega es va tallar quan Elder va dir la paraula naixi . Sorpresa, va tornar a trucar i en repetir la paraula la connexió es va tallar de nou. I així fins a tres vegades.

Naixi ("els nostres") és la més gran de les agrupacions de joves seguidors del primer ministre, Vladímir Putin. Es descriu com un "moviment jove, antifeixista i democràtic" i en els últims mesos els seus membres han omplert els carrers del país per contrarestar les massives manifestacions que demanen eleccions justes davant les evidències de frau electoral en els comicis parlamentaris que van donar la victòria al partit de Putin al febrer. Els organitzadors de les manifestacions contra el retorn de l'exagent del KGB a la presidència en els comicis de demà critiquen que han hagut d'enfrontar-se a les agressions d'unes forces de seguretat que facilitaven el camí a les trobades de joves pro Putin.

Aparentment, les activitats de Naixi no haurien de despertar converses tan perilloses com perquè la connexió es tallés amb només anomenar-los. Molts analistes, però, coincideixen que la formació amaga una realitat pròxima als serveis secrets en què va formar-se el seu ídol.

Komsomol o Hitlerjugend?

Naixi va néixer l'any 2005 coincidint amb les revolucions de color , les protestes orquestrades per joves que demanaven reformes democràtiques en diverses repúbliques exsoviètiques, especialment la Revolució Taronja ucraïnesa.

Masha Lipman, analista del Moscou Carnegie Center, creu que Naixi va néixer pel temor de Putin que l'onada de demandes democràtiques arribés fins a Moscou. "És una organització ideada pel Kremlin i finançada per empreses lleials al poder", explica l'analista. "Són les joventuts de Putin, així és com s'autoanomenen", conclou.

La directora de la seu a Moscou de l'ONG Human Rights Watch, Tania Lokshina, explica a l'ARA que les vertaderes raons dels joves per formar part del grup són més econòmiques que ideològiques. "Imagina un adolescent de províncies que mai ha visitat Moscou. Naixi li paga un viatge a la capital i el convida a concerts de rock espectaculars amb l'única condició que porti un cartell amb la fotografia de Putin. Amb prou feines sap quina ideologia té".

Molts crítics comparen Naixi amb les joventuts hitlerianes, en gran part pels seus "8 manaments d'honor", que recullen punts molt semblants als "10 manaments del Nacional Socialista" que va impulsar el ministre de propaganda nazi, Joseph Goebbels. Però Lokshina els veu més pròxims al Komsomol, la unió de joventuts del Partit Comunista. "La simbologia és similar i, com ja passava en aquestes formacions durant l'URSS, els millors membres de Naixi reben beques que els obren les portes a una carrera universitària que mai podrien pagar-se", explica l'analista, que subratlla com els bons resultats acadèmics són premiats amb una carrera en l'administració.

Contra "els enemics de la pàtria"

La mitjana d'edat en aquests grups ronda els vint anys, han crescut durant els 12 anys que Putin ha ocupat el poder. Els gulags i les col·lectivitzacions els queden lluny, però molts guarden el record d'una infància difícil als anys 90, quan les seves famílies van formar part de la majoria de la població que va perdre els estalvis de tota una vida durant la caiguda de l'URSS. La periodista Iulia Ioffe, col·laboradora de la revista Foreign Affairs, interpreta que, "a ulls d'aquests joves, Putin és el seu salvador".

Molts crítics apunten que aquests grups porten fins als extrems la seva retòrica basada a "defensar la pàtria dels seus enemics". El 2010 el periodista Oleg Kashin va salvar la vida de miracle després que dos encaputxats l'apallissessin amb bats de beisbol a les portes de casa seva. Kashin havia dedicat gran part de la seva feina a documentar i criticar formacions com Naixi. Tot i que la investigació sobre els atacs contra Kashin no ha aconseguit identificar-ne els culpables, membres de Naixi van admetre haver tingut el periodista sota vigilància per saber on vivia.

stats