Crònica 08/06/2011

PxC del Vendrell ignora Anglada i ultima un pacte amb CiU

L'embolic de l'alcaldia del Vendrell es complica. Anglada amenaça de no donar suport al candidat de CiU perquè la Generalitat el porta als tribunals, però la secció local de PxC el desmenteix.

P.m.
2 min
300 persones van fer ahir una cadena humana anti-PxC que encerclava l'ajuntament del Vendrell.

Barcelona.Les eleccions al Vendrell les va guanyar el PSC, amb Martí Carnicer de cap de llista, que va obtenir 7 regidors. Però CiU en va treure 6 i Plataforma per Catalunya, 5. El cap de llista de CiU, l'històric Benet Jané, està disposat a seguir governant si cal amb el suport de la formació xenòfoba, però la decisió de la Generalitat de portar-los als tribunals pot canviar les coses. El líder de PxC, Josep Anglada, va advertir ahir CiU que no doni per segura l'alcaldia, però el líder local de la formació, August Armengol, va desmentir-lo donant gairebé per fet el pacte a dos.

En declaracions a l'ARA, Armengol va explicar que dilluns a la nit van fer una segona reunió per tancar l'acord i que s'han emplaçat a fer-ne una tercera els pròxims dies per segellar-lo. Oriol Pujol va explicar dilluns que no hi havia hagut cap conversa i que no en volien saber res malgrat que sí que en podien acceptar els vots per seguir al govern.

Aliè a aquests moviments, Anglada va demanar "al senyor Francesc Homs -portaveu del Govern- que expliqui al seu alcaldable al Vendrell, el senyor Benet Jané, que no confiï en els vots de PxC per ser alcalde" i va reivindicar la condició de "democràtic" del seu partit, que "cada dia té més suports".

El líder ultra va exigir que li facin "més cas", perquè aviat marcaran "l'agenda política en temes d'immigració". Anglada va defensar que en la seva campanya electoral no van transmetre informació falsa com assegura la Generalitat, sinó que van explicar als ciutadans que "els 4.000 milions d'euros que es gasten en immigració s'haurien de gastar en la gent autòctona". Pel que fa a la investigació de la fiscalia per determinar si la campanya de PxC incitava a l'odi racial, Anglada va dir: "Respectem al màxim el dret de totes les persones, les immigrants i les autòctones, i en cap moment incitem a l'odi racial".

Jané: "No tots són xenòfobs"

Abans de les gestions de la Generalitat, Jané s'havia mostrat favorable a un govern d'unitat, incloent-hi PxC. El candidat de CiU va intentar rebaixar la polèmica del seu pacte assegurant que "algú de la Plataforma per Catalunya es podria catalogar de xenòfob, però no crec que tots ho siguin", tot i que va admetre en declaracions a RAC 1 que la formació té un discurs "dur".

Jané va assegurar que la cúpula nacional de CiU li va deixar les mans lliures per negociar suports. "M'han dit que faci el més convenient per al meu municipi", va afirmar, i va negar que l'alcaldia quedi "tacada" si hi arriba de bracet d'un grup xenòfob. Amb tot, va subratllar que la millor fórmula seria un govern d'unitat de tots els partits amb els 21 regidors del municipi.

stats