PAS ENDAVANT DEL NOU LÍDER, KIM JONG-UN
Crònica 01/03/2012

Pyongyang suspèn el pla nuclear a canvi d'aliments

S. Lee Myers / C. Sang-hun
2 min
El nou líder nord-coreà, Kim Jong-un, escudat per oficials de l'exèrcit a mitjans de febrer.

THE NEW YORK TIMES WASHINGTON / SEÜLCorea del Nord ha accedit a suspendre les proves nuclears, el programa d'enriquiment d'urani, i a permetre l'entrada d'inspectors internacionals perquè supervisin les activitats al seu reactor principal, segons va anunciar ahir l'agència oficial de Corea del Nord i va confirmar el departament d'Estat nord-americà. Les promeses podrien posar fi a anys d'estancament en el conflicte, que han facilitat que el programa nuclear de Pyongyang tirés endavant sense supervisió internacional. La decisió forma part d'un acord que inclou el compromís dels Estats Units d'enviar tones d'aliments per a un règim aïllat i empobrit.

Malgrat que la Casa Blanca va qualificar el pas nord-coreà "d'important, però limitat", l'anunci demostra que el nou líder del país, Kim Jong-un, està disposat almenys a negociar amb els Estats Units. Des que va assumir el càrrec de líder suprem després de la mort del seu pare, Kim Jong-il, l'administració nord-americana temia que Jong-un fes una demostració de força per guanyar-se un lloc a escala internacional. L'acord és un pas endavant.

Pyongyang també accepta una moratòria en el llançament de míssils de llarg abast, que durant anys han incrementat les tensions amb Corea del Sud i el Japó.

Dubtes sobre el compliment

No és la primera vegada que el règim nord-coreà accepta aturar el seu programa nuclear. Però fins ara sempre ha acabat desdient-se'n després d'exigir més concessions o bé d'acusar els Estats Units d'incomplir les seves obligacions. En el comunicat difós ahir el règim de Corea del Nord torna a reservar-se un espai per retractar-se'n. Pyongyang reitera que complirà la seva part del tracte sempre que "les converses esdevinguin fructíferes".

De totes maneres, l'acord perquè els inspectors de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) puguin tornar al país és, aparentment, una concessió significativa. Després d'anys de negociacions, Pyongyang va expulsar els tècnics de l'AIEA i va reprendre les proves nuclears del 2006 al 2009. Els serveis d'intel·ligència nord-americans consideren que ara el país té prou energia per construir entre 6 i 8 bombes. Si Corea del Nord finalment compleix l'acord i atura el programa d'enriquiment d'urani, l'administració Obama podrà respirar alleujada pocs mesos abans de les presidencials i amb la situació empantanegada a l'Iran, on les amenaces nuclears de Teheran no fan res més que créixer mentre Washington prova de contenir un atac israelià.

240.000 tones d'aliments

Per a un Kim Jong-un relativament jove i sense experiència, l'acord podria ser crucial per consolidar la seva permanència al poder i el suport del seu poderós exèrcit, segons consideren analistes de Corea del Sud. Kim està obligat a demostrar aquests primers mesos de govern que millora la vida del seu poble. L'enviament de 240.000 tones d'aliments per part dels EUA segur que hi ajuda. La secretària d'Estat, Hillary Clinton, es va mostrar ahir cautelosament optimista, tot i reconèixer que mantenen una "profunda preocupació". L'administració Obama es prepara, però, per "millorar les relacions bilaterals" amb el règim nord-coreà.

stats