VIOLÈNCIA DE GÈNERE
Crònica 09/01/2012

Quarta mort violenta d'una dona a Catalunya aquest 2012

La mort violenta d'una dona ahir a Tarragona és la quarta d'aquest tipus del tot just encetat 2012 a Catalunya. A l'espera que es confirmi que dos dels casos són violència de gènere, les alarmes estan enceses.

Sònia Sánchez
3 min
Quarta mort violenta d'una dona a Catalunya aquest 2012

BARCELONA.En els primers vuit dies del 2012 ja s'han registrat quatre casos de mort violenta de dones a Catalunya. Després d'encetar la llista de violència de gènere el mateix dia 1 de gener a Girona, quan un home de 53 anys d'origen ucraïnès va matar la seva dona d'un cop al cap i després es va tallar les venes, en els últims dies la llista de crims violents amb víctima femenina no han parat d'augmentar. Ahir mateix una dona de 40 anys va ser trobada morta al seu pis de Tarragona, tot i que els Mossos d'Esquadra no descarten encara cap hipòtesi: des de la violència de gènere fins a un atracament o fins i tot un suïcidi. Un familiar de la víctima va ser qui va trobar el cos, ahir al migdia, i la presència immediata d'un agent judicial va fer que es decretés de seguida el secret de sumari.

Si els quatre casos es confirmen com a violència de gènere, significaria que en només 8 dies del 2012 s'hauria arribat a la meitat del total de víctimes mortals de l'any passat, quan 9 dones van morir a mans de les seves parelles. Es trencaria també la tendència a la baixa d'aquest tipus de crims, ja que el 2010 se n'havien registrat 13 casos.

De fet, després del crim del dia 1, un nou cas de violència domèstica a l'Ametlla de Merola el 3 de gener va fer reaccionar el mateix conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, amb unes declaracions no exemptes de polèmica. Puig va atribuir el repunt de la violència a l'etapa de vacances, en què el "recolliment familiar" fa "renéixer o reviure" certs conflictes domèstics. "Després d'aquests dies de convivència més intensa i sentida que altres moments de l'any es donen aquests casos i es veritat que al voltant de les festes de Nadal, com també a l'estiu, hi ha determinats conflictes en l'àmbit domèstic que tenen més incidència i generen de vegades desenllaços fatals", va dir.

En el cas de l'Ametlla de Merola, el jutge va decretar presó provisional per al marit de la dona assassinada, després que el Mossos l'enxampessin dos dies després del crim. El germà de la dona va ser qui va trobar el cos de la víctima al seu pis, encara en presència del marit, que va fugir corrents de la casa i va deixar el cunyat tancat. Aquest va trucar els Mossos, que després de dos dies de recerca van trobar el marit quan tornava a casa a buscar roba i menjar. Sembla que l'home, de 57 anys, té problemes psicològics.

El tercer cas de l'any està a l'espera de l'autòpsia per poder confirmar si es tracta o no de violència de gènere. Aquesta va ser la principal hipòtesi quan es va trobar la dona, de 26 anys, morta de forma violenta al seu pis de Nou Barris, a Barcelona. Els Mossos mantenen la recerca de la seva parella, però expliquen que a mesura que avança la investigació sembla més improbable que es tracti de violència masclista. Ara esperen que l'autòpsia determini si es tracta simplement d'una mort violenta però no homicida, és a dir, si va ser un cop mortal però accidental.

Al tràgic inici de l'any hi contribueixen també altres incidents. Dimarts passat un home de 54 anys va entrar a l'hospital on hi havia la seva filla ingressada i va apunyalar la seva exdona i el seu actual company, però les ferides no van ser mortals.

stats