SEGURETAT
Crònica 04/10/2011

Quatre detencions diàries de carteristes al metro

Els Mossos i la Guàrdia Urbana han practicat quatre detencions diàries de carteristes al metro en els dos mesos de dispositiu conjunt. Ajuntament i Interior mantindran l'operatiu tot l'any.

Laura Díaz-roig
2 min
Una parella de la Guàrdia Urbana patrullant a l'estació de metro de la plaça de Catalunya, aquest estiu.

Barcelona.267 detencions, 325 imputacions i 12.344 identificacions en poc més de dos mesos. Aquest és el balanç del dispositiu Xarxa, que es va posar en marxa el 22 de juliol i que ha suposat que, per primera vegada, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana hagin patrullat conjuntament al metro de Barcelona per garantir la seguretat i prevenir l'acció dels carteristes. Un dispositiu amb resultats, segons el conseller d'Interior, Felip Puig, "més que esperançadors", que han permès establir les bases per acabar amb la percepció d'impunitat.

Així, la forta pressió policial ha suposat un descens de les infraccions penals del 25% respecte al mateix període del 2010, que han passat de 6.346 a 4.743. "Hi ha delinqüents que desapareixen quan veuen criteris clars i contundència", ha assegurat l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha presentat el balanç juntament amb el conseller. Tots dos han destacat que aquesta reducció de delinqüència al metro no ha suposat un increment en altres punts de la ciutat, de manera que tant l'Ajuntament com el departament d'Interior han mostrat el seu compromís per mantenir el dispositiu, adaptant-lo al nou curs.

El 17% són multireincidents

En aquests dos mesos i mig s'han realitzat 267 detencions, la qual cosa suposa una mitjana de quatre arrestos diaris. Això representa un 18% més que l'any passat. Tot i això el nombre de detinguts és de 147, ja que un 17% són multireincidents. De fet, destaca una persona, detinguda quatre vegades durant el dispositiu, a la qual li consten 25 antecedents i 300 identificacions, i quatre persones més han estat arrestades tres vegades i acumulen més d'un centenar d'antecedents i 1.411 identificacions.

Per tipologies delictives, el 41% dels detinguts estan acusats de furts, un 10% de robatoris amb violència i un 3% de lesions. Les identificacions, que s'han doblat respecte a l'any 2010, han permès, a més, efectuar detencions per altres circumstàncies: 88 (un 33%) són per requeriment judicial, és a dir, persones que tenien causes pendents amb la justícia. A més, s'han realitzat 122 actes contra la venda ambulant, 27 denúncies per col·laborar-hi, 84 per abandonament de material i 476 per conceptes com mendicitat o consum d'alcohol.

El dispositiu Xarxa ha comportat, de moment, més de 14.500 hores de patrullatge, en les quals han participat 1.888 patrulles de la Guàrdia Urbana i 3.405 dels Mossos. Trias ha volgut destacar que, tot i la problemàtica d'efectius, el metro és una "prioritat" i ja es considera un carrer més de la ciutat, per la qual cosa continuaran "actuant amb contundència i rigor". L'alcalde i el conseller, que han estat acompanyats pel cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, i el comissari en cap de Mossos, Joan Carles Molinero, no han avançat detalls de com es gestionarà a partir d'ara el dispositiu, que se centra en els cinc grans intercanviadors suburbans i que variarà en intensitat segons el moment del dia i els congressos o festes que se celebrin.

stats