SUCCESSOS
Crònica 09/03/2012

Quatre incendis simultanis cremen al Pirineu de Lleida

Els bombers treballen per apagar quatre incendis al Pirineu lleidatà, que ahir van cremar més de 850 hectàrees. El fort vent i la sequera dificulten les tasques d'extinció, que van permetre propagar el foc.

Laura Díaz-roig/ Joan Serra
3 min
Les flames de l'incendi del Pont de Suert, declarat ahir, és el que més preocupa el departament d'Interior, per la ubicació i per les fortes ràfegues de vent.  Una cinquantena de dotacions dels Bombers de la Generalitat  van treballar en l'incendi del Baix Pallars, el més intens.

BARCELONA.Quatre incendis, tres dels quals ahir a la nit encara no estaven controlats, van cremar de manera simultània més de 870 hectàrees del Pirineu de Lleida i van obligar a desallotjar 180 persones. El fort vent i la sequera, amb un grau d'humitat a les zones vegetals molt per sota del que és normal, van ajudar a propagar el foc i van complicar les tasques d'extinció dels Bombers de la Generalitat, que han continuat treballant tota la nit. Ahir es van desplaçar un centenar de dotacions als quatre focus, situats a Coll de Nargó i Montanisell (Alt Urgell) -l'únic en fase de control-, a Valls de Valira (Alt Urgell), al Pont de Suert (Alta Ribagorça) i a Gerri de la Sal (Baix Pallars). Protecció Civil va activar la fase d'emergència del pla especial d'emergències per incendis forestals Infocat, com a conseqüència de la simultaneïtat dels incendis i les fortes ràfegues de vent.

El director d'Emergències, Prevenció i Extinció d'Incendis, Jordi Gassió, va explicar ahir que les previsions apunten que avui al matí, quan s'espera que afluixi el vent, els mitjans aeris comencin a sobrevolar la zona. Fins ara les fortes ràfegues ho havien impedit. Gassió va subratllar que encara és aviat per determinar les causes dels incendis i va apuntar que s'estudiarà si s'havien produït algunes cremes controlades en zones properes als focus.

Gerri de la Sal, el més intens

L'incendi a Gerri de la Sal va cremar des de poc abans de dos quarts d'una del migdia i les flames van afectar més de 550 hectàrees d'una zona coneguda com el serrat de les Forques, situada al nord de la població de Gerri de la Sal i a tocar del nucli de Peramea, amb vegetació agrícola i forestal. Una cinquantena de dotacions dels bombers van treballar ahir en l'extinció del foc, que va obligar a desallotjar un centenar de veïns a Peramea per precaució, que després van poder tornar a casa seva. Les flames van cremar dues granges i van obligar a tallar la carretera N-260, que connecta aquesta localitat amb Sort, per la qual cosa l'Ajuntament va habilitar l'escola de piragüisme per acollir el mig centenar d'escolars que no van poder tornar als seus domicilis. Finalment, sis nens van dormir en aquest local, ja que els altres van poder ser reallotjats en cases d'amics i familiars.

L'incendi de Valls de Valira, que afecta la muntanya de Calbinyà entre Arcavell i Llirt, va cremar ahir, segons dades provisionals, una superfície de 100 hectàrees de vegetació forestal. Els bombers van topar amb un obstacle imprevist. L'escalfor va arribar a un camp de tir del pla de les Forques, un fet que va detonar les restes de munició que hi havia a terra. Segons els Mossos d'Esquadra, que tenien set patrulles treballant-hi, es van desallotjar preventivament dues masies de la zona, Mas Bascullades i Mas Solanes, on hi havia sis persones, però cap no en va resultar afectada.

El més preocupant

L'incendi forestal de Coll de Nargó, a la població de Montanissell, l'únic en fase de control i que es podria haver produït per la caiguda d'una torre elèctrica, va afectar un mínim d'unes 70 hectàrees de vegetació (matolls i alzinar) d'una zona coneguda com les costes de la Guineu. L'incendi forestal del Pont de Suert va cremar durant la jornada d'ahir unes 150 hectàrees de vegetació forestal. Aquest focus és el que aquest dijous preocupava més el departament d'Interior perquè estava situat en una zona d'orografia complicada i de difícil accés, concretament al fons d'un barranc.

stats