Crònica 27/05/2011

Què ha passat a Barcelona?

i
Jordi Muñoz
2 min
Els barris amb predomini de vot socialista van tenir menys participació el 22-M.

PolitòlegLa victòria de Convergència i Unió a Barcelona, no per esperada és menys transcendent pel canvi de paradigma que suposa en la manera en què tradicionalment hem entès la política catalana. Què ha passat? Com es distribueix, el 2011, el vot a la capital del país? És evident que no podem analitzar Barcelona com una unitat: les diferències sociològiques entre els barris de la ciutat ens obliguen a fer-ne una anàlisi més detallada.

Sense anar més lluny, les distàncies que separen CiU del PSC oscil·len entre més de 40 punts a favor dels convergents en barris com Pedralbes, Sant Gervasi i les Tres Torres, mentre que en barris com la Trinitat Vella, les Roquetes i Ciutat Meridiana el PSC supera en més de 30 punts de vot CiU.

Només aquesta dada ja ens dóna una indicació que la distribució territorial del vot a la ciutat correspon a unes pautes ben definides. De fet, si ho mirem de manera més sistemàtica, dividint la ciutat en les 1.061 seccions censals que la conformen, veiem una associació molt forta entre la penetració socialista i la composició de l'electorat de cada secció.

Així, si comparem les seccions en què el PSC es manté per sobre de la seva mitjana de vot (22,4%) amb aquelles en què s'hi situa per sota veiem grans diferències en els percentatges de llicenciats universitaris (13% en el primer cas i 28% en el segon), o en els percentatges de població nascuda a la resta de l'Estat (24% allà on el PSC és més fort i 16% allà on és més feble). Una altra diferència significativa -i de conseqüències evidents per als socialistes- és el fet que la participació electoral s'enfila fins al 56% on el PSC té menys presència, mentre que cau per sota del 50% en les seccions on són més forts.

Com un mirall, les pautes de vot convergents són les oposades. La federació té més presència electoral on hi ha més percentatges de titulats universitaris, menys de nascuts a la resta de l'Estat i on la participació és més elevada, cosa que apunta cap a un problema de desmobilització del vot socialista.

Pocs vots del PSC a CiU

Si les dues formacions són fortes en indrets amb perfils sociològics tan diferents, com han sigut els transvasaments de vot? Cap on ha perdut el vot el PSC? D'on ha tret Trias els vots addicionals? Amb unes pautes tan marcades de distribució territorial, podem esperar pocs transvasaments directes. I, de fet, si mirem les dades barri per barri, veiem que hi ha hagut un efecte de mobilització diferencial: CiU hauria tret els seus 20.000 nous vots sobretot de l'abstenció i només en molt petita mesura d'antics votants socialistes. El PSC, en canvi, no sembla que hagi aconseguit mobilitzar el seu vot potencial de manera anàloga a la federació i, a més, tot indica que ha tingut un flux de tranvasament moderat però gens menyspreable cap al PP, un fenomen que caldrà seguir de ben a prop perquè apunta cap a una tendència inèdita a Catalunya de vasos comunicants entre les dues formacions d'àmbit estatal.

stats