AJUDES SOCIALS
Crònica 27/08/2011

Què passarà ara amb els aturats sense el PIRMI?

Lara Bonilla
3 min
Un centenar de persones van protestar ahir al Parlament contra  la reforma de la renda mínima d'inserció.

Els aturats que ara cobren la renda mínima d'inserció (antic PIRMI) perquè no tenen cap altra font d'ingressos però que no tinguin cap risc d'exclusió o problema social afegit es quedaran sense aquest ajut perquè no són el perfil de beneficiari per al qual es va crear aquesta ajuda. La crisi, l'elevat índex d'atur, la precarietat laboral i una xarxa familiar cada cop més fràgil van disparar la demanda de sol·licituds. Al marge del fet que el PIRMI no va ser concebut per als aturats de llarga durada, a la caixa de la Generalitat ja no hi havia diners per atendre tot aquest nou volum de gent. Però quan s'esgota la prestació d'atur, la paga de 400 euros de l'Estat -que ahir el Govern espanyol va prorrogar- i es continua sense feina i amb els rebuts, la hipoteca o el lloguer per pagar, sol·licitar el PIRMI s'havia convertit en el següent pas natural. Això ja no serà possible. Però què passarà ara amb aquests aturats? Sindicats i entitats socials carreguen contra el Govern perquè no s'ha ofert cap alternativa.

El 40% es queda sense l'ajutMés de 13.000 beneficiaris de la renda mínima deixaran de cobrar

Els càlculs els ha fet el sindicat UGT. Segons les seves estimacions, els beneficiaris del PIRMI que s'han quedat a l'atur i que no perceben cap mena d'ajut ni subsidi són 13.240 persones, però calculen que amb aquesta ajuda protegeixen 39.477 persones. Això representa al voltant d'un 40% del total de beneficiaris. "Les persones amb formació i amb certa qualificació que han esgotat l'atur i l'ajuda dels 400 euros, només tenen la possibilitat d'acollir-se al PIRMI", diu Miquel Àngel Escobar, portaveu d'UGT a Catalunya.

Sense alternativaLes entitats socials critiquen que el Govern no ofereixi solucions

Les entitats socials són les primeres que van veure que el perfil de la pobresa estava canviant amb l'augment de l'atur: famílies que abans no havien necessitat subsidis ara els sol·liciten. El mateix passa amb la renda mínima; però, tot i que comparteixen la decisió de reformar-la, critiquen que no s'hagi ofert un altre programa. "No s'han ofert mesures concretes per als aturats que a partir d'ara quedaran fora del PIRMI. Què en serà ara, d'ells? Amb la mateixa rapidesa que han actuat a l'agost per combatre el frau haurien d'actuar per buscar mesures que responguin a les necessitats d'aquest col·lectiu", diu Teresa Crespo, presidenta del Consell Assessor de Polítiques Socials del Govern. Es calcula que el 45% dels aturats entre 25 i 34 anys ja no cobra cap ajut i 800.000 famílies tenen tots els membres en edat de treballar a l'atur.

Cursos i ajudes estatalsEl Govern deriva cap a l'Estat la responsabilitat dels aturats

El conseller d'Economia i Empresa, Francesc Xavier Mena, va oferir ahir la possibilitat que els aturats que es quedaran sense el PIRMI facin cursos d'inserció laboral, però això no dóna resposta a les seves necessitats més immediates: pagar el lloguer, el menjar i els rebuts mentre no troben feina. També va derivar la responsabilitat d'atendre els aturats de llarga durada cap a l'Estat, que té una renda activa d'inserció (RAI), una ajuda econòmica pensada especialment per a aturats amb dificultats per trobar feina i en situació de necessitat econòmica. Però la lentitud en la concessió d'aquesta ajuda -que només es cobra durant 11 mesos- fa que la majoria opti per sol·licitar el PIRMI.

A un pas de l'exclusióSegons les entitats, es creen les condicions per a la pobresa

Els sindicats consideren que aquesta segmentació que vol fer el Govern dels beneficiaris del PIRMI "és una trampa". "Segur que moltes de les persones que ara són excloses socialment un dia es van quedar sense feina", diu Escobar. Consideren que retirant el PIRMI sense oferir alternativa s'estan creant les condicions per a l'exclusió social. "El PIRMI també té un valor preventiu", diu el portaveu d'UGT. "No sé si el Govern sap què és tenir gent sense cap tipus d'ingrés. Si avui no els donem una solució, el que avui estalviem ho pagarem després", diu Crespo. Una opció és sol·licitar una pensió no contributiva. "Però s'han de tenir unes condicions i una situació de pobresa severa. No podem esperar a arribar-hi", afegeix. El president de Càritas, Jordi Roglà, va demanar actuar sobre la causa: l'atur. Creu Roja, Càritas i, amb sort, l'entorn familiar són ara la xarxa de salvació per a aquestes persones.

stats