EL NOU GOVERN ELS CERVELLS ECONÒMICS
Crònica 29/12/2010

Què pensa Mas-Colell

L'home que ha de pilotar l'economia catalana creu que ha arribat el moment de ser oberts de mires, no tancar-nos en apriorismes ideològics i experimentar amb les reformes econòmiques fins a encertar.

àlex Font Manté
4 min
Mas-Colell, Coneixement

BarcelonaAndreu Mas-Colell, nou conseller d'Economia i Coneixement, és una autoritat acadèmica que no s'ha quedat mai aïllada a les aules. Ben al contrari: ha participat en política (ja va ser conseller d'Universitats entre els anys 2000 i 2003) i sovint s'ha posicionat obertament als mitjans de comunicació. Resumim el pensament de Mas-Colell a través de les seves opinions.

Les finances de Catalunya

"La situació no és ideal, però serà plenament manejable"

Andreu Mas-Colell considera que la situació financera de la Generalitat és delicada, però assumible. El nou conseller ha sigut crític amb l'emissió de 3.000 milions en bons, no tant perquè es venguessin a la població, sinó per l'elevat interès que es pagarà (4,75%) i perquè la venda dels bons pràcticament es va solapar amb les eleccions. Però Mas-Colell no tem per l'economia catalana: "Catalunya és forta, el proper Govern serà seriós i els ingressos fiscals que li hauran de correspondre, així com una política racional de despesa, faran possible que, sens dubte, el creixement del deute de la Generalitat s'estabilitzi [...]. No és l'ideal, però, arribats a aquest punt, la situació serà plenament manejable" ( El Periódico , 14 d'octubre del 2010).

Les reformes

"Hem d'estar disposats a experimentar"

Si fa dos anys que estem en crisi i no ens en sortim és que alguna cosa no fem bé. "Jo crec en els experiments, hem de ser flexibles", va dir poc abans de la reforma laboral. Sobre aquesta reforma, precisament, Mas-Colell va afirmar que s'ha de ser més pragmàtic: "Es poden tenir models teòrics, es poden tenir opinions, però la demostració final serà si fem la reforma laboral i si això disminueix la taxa d'atur. I si no, haurem de fer una altra cosa" ( El País, 23 de maig del 2010).

Pacte fiscal i nou Estatut

"Potser no és positiu obrir grans processos de catarsi"

Artur Mas ha plantejat com a gran repte per a la propera legislatura aconseguir un pacte fiscal similar al concert econòmic del País Basc. Tot i així, Mas-Colell no és gaire amic dels grans processos que enfrontin Catalunya amb la resta de l'Estat. El 2007, mesos després de l'aprovació del nou Estatut en referèndum va dir a El País : "Potser per a Catalunya no és positiu obrir processos de catarsi en els quals ho posem tot sobre la taula. Les coses s'han de prendre amb calma". També sobre aquesta qüestió, va opinar: "L'episodi de l'Estatut revela que no hem estat gaire bons a l'hora de mesurar forces, les nostres o les del que teníem al davant. Hem plantejat una batalla que hem perdut. Podem discutir si ho hauríem hagut de saber, o si aquest final era previsible. Però el que seria imperdonable seria repetir el mateix error [...]. Si Catalunya obre el tema de la reforma de la Constitució ens trobarem que els grans partits espanyols ens fan costat, però que el resultat final, desprès de moltes giragonses i moltes passades de ribot, serà, per als nostres interessos, pitjor que la Constitució actual" ( El Periódico , 11 de novembre del 2010). Per tot plegat, Mas-Colell creu en la convivència entre Catalunya i la resta d'Espanya: "La conllevancia no és difícil de practicar [...]. Va fracassar als anys 30, però no té per què fracassar ara" ( El País , 24 de febrer del 2006).

Aeroport del Prat

"Els plans del govern espanyol són un pas enrere"

Mas-Colell va ser un dels promotors de l'acte de l'Iese, l'any 2007. Allà, un miler d'empresaris van demanar la gestió individualitzada de l'aeroport del Prat i més vols intercontinentals. Ara que el govern espanyol ha anunciat la privatització del Prat i Barajas, Mas-Colell no ho veu clar. "El nou model està molt lluny de cobrir el que és estratègicament important: inversions, tarifes, slots , etcètera [...]. Hem de disposar d'una institució, diguem-ne consorci, que en tingui un control complet [...]. No ens enganyem, la venda en bloc del 49% d'Aena no ens apropa [a la situació ideal], ens n'allunya" ( El Periódico , 9 de desembre del 2010).

Liberalisme

"Hem d'avançar cap al lliure comerç"

El nou conseller sempre ha estat partidari del liberalisme. Ja el 1992, quan encara vivia als Estats Units, va afirmar a La Vanguardia que "per afavorir el desenvolupament, el que hauríem de fer és avançar cap al lliure comerç i cap a la lliure circulació de les persones". I l'any passat va escriure: "La teoria econòmica a l'ús ha demostrat que un món informat pel lliure comerç ofereix garanties d'un resultat econòmic superior al del món dominat per les barreres del comerç" ( El País , 27 febrer del 2009). Per ell, el proteccionisme és una "postura egoista" dels països i constitueix, avui, "un perill devastador per a l'economia mundial".

Barcelona vs. Madrid

"Això no és un partit de futbol"

Mas-Colell opina que Barcelona i Madrid s'han d'ajudar mútuament. "No podem plantejar la nostra relació amb Madrid en termes de rivalitat: no som al futbol. L'ambició de Catalunya i el seu camp de joc natural són els països europeus. La relació de Barcelona i Madrid no ha de ser suma zero : el dinamisme d'una reforça l'altra" ( La Vanguardia , 5 de novembre del 2000).

Bombolla immobiliària

"El mal finançament dels ajuntaments l'ha provocat"

"Hem de ser optimistes i pensar que aviat es faran reformes estructurals. No només la del mercat de treball, també la de les finances municipals. La bombolla immobiliària ha estat en part provocada per un finançament local mal resolt" ( La Vanguardia , 12 de juliol del 2009).

stats