TRIBUNALS
Crònica 17/04/2012

Qüestionat l'ús del català a l'Ajuntament de BCN

Cop del Tribunal Suprem a l'ús preferent de la llengua catalana a l'Ajuntament de Barcelona. L'alt tribunal ha mantingut la suspensió d'articles del reglament del consistori que prioritzaven el català.

Joan Serra / Maria Ortega
2 min
El reglament sobre el català que va aprovar el ple de l'Ajuntament de Barcelona està pendnt de la sentència definitiva del TSJC.

BARCELONA.El Tribunal Suprem ha decidit ratificar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que suspenia de manera cautelar articles referents a l'ús preferent de la llengua catalana del reglament de l'Ajuntament de Barcelona. El Suprem ha rebutjat el recurs presentat pel consistori a la resolució que va prendre el TSJC la tardor del 2010. D'aquesta manera, set articles del reglament es mantenen sense efecte. El PP havia traslladat a instàncies judicials la normativa municipal pel fet que el català es considerava llengua preferent.

El Suprem argumenta que mantenir el reglament en la seva forma original causaria un prejudici de "difícil o impossible reparació" per al castellà. Els articles conflictius fan referència, per exemple, al fet que el consistori redacti les seves comunicacions en català, així com les actes de les sessions plenàries o de les comissions municipals. El reglament estipula que els rètols informatius de l'Ajuntament es redactaran en català. La suspensió cautelar també s'ha d'aplicar, segons la sentència del TSJC que ha ratificat el Suprem, al fet que el personal de l'Ajuntament hagi d'usar el català amb els ciutadans -sempre que l'interlocutor no demani ser atès en castellà-, en la retolació pública i en els registres administratius.

En el moment de redactar el reglament, l'equip de govern del PSC va argumentar que el text permetia oficialitzar l'ús "normal" del català a l'Ajuntament de Barcelona. L'octubre del 2010 el TSJC va dictaminar la suspensió cautelar de diversos articles del reglament d'ús de la llengua catalana després del recurs presentat pel PP. Posteriorment, el febrer del 2011, l'alt tribunal català va desestimar un recurs de súplica presentat per l'Ajuntament, motiu pel qual el consistori va elevar un recurs de cassació davant del Suprem.

La reacció de l'Ajuntament

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Joaquim Forn (CiU), va assegurar ahir que la normativa sobre l'ús de la llengua catalana s'aplica "amb normalitat i sense cap problema". "El català és la llengua vehicular de l'Ajuntament i el reglament garanteix els drets individuals de totes les persones", va afegir Forn. L'alcalde, Xavier Trias, va concretar que el consistori "acata" i complirà la normativa, però confia que la sentència final els doni la raó.

El líder del PSC, Jordi Martí, va recordar ahir que la normativa municipal es va aprovar amb el vot favorable de totes les formacions a excepció del PP. Martí va aprofitar l'avinentesa per subratllar la relació política dels populars amb CiU: "És una llàstima que hi hagi una formació política que mostri hostilitat envers el català i que aquesta formació sigui la que doni suport a CiU tant a l'Ajuntament com al Govern". El president d'Unitat per Barcelona-ERC, Jordi Portabella, va advertir l'equip de govern que "tenir de soci el PP causa un mal irreparable al català".

Portabella presentarà avui, a la comissió municipal de cultura, una moció d'urgència per refermar el compromís del consistori amb el reglament. El president d'ICV-EUiA, Ricard Gomà, va remarcar que "la utilització partidista que el PP fa de la justícia desemboca en una agressió intolerable a la llengua".

stats