SETGE AL PARLAMENT
Crònica 16/06/2011

Quinze hores d'assalt a la política catalana

L'assalt indignat al Parlament va començar, de bon matí, amb l'aixecada de barricades i l'arribada dels Mossos. La protesta va anar canviant de forma i d'escenari a mesura que avançaven les hores.

4 min
Quinze hores d'assalt a la política catalana

Barcelona.Quinze hores de no parar. Des de les 6.30 del matí, els indignats no es van moure dels voltants del Parlament amb diferents formes de protesta. Algunes, difícils d'explicar, com el llançament d'ampolles o extintors, i els insults i les empentes als diputats. D'altres, més en la línia del que havia fet fins ara el moviment, com les assemblees o la resistència pacífica. L'objectiu: boicotejar el vot de les retallades. No ho van aconseguir, però van crispar els ànims de molts diputats i van provocar que el president arribés al Parlament en helicòpter.

6.30 h Barricades i increpacions per evitar l'entrada de diputats

Els indignats es desperten amb la brigada mòbil. Intenten fer barricades, els Mossos els dispersen però no marxen. Passades dues hores, els diputats comencen a arribar. Els crits de "Puig dimissió" acompanyen els insults i els xiulets a l'exministre Corbacho, l'assetjament a Joan Boada, el cercle a Marina Geli, les empentes a López Tena, les pintades a Montserrat Tura i un llarg etcètera d'actituds violentes. L'ambient es crispa cap a les 9.30, quan els Mossos veuen que els cotxes oficials no poden accedir al carrer Wellington per entrar al Parlament. A aquesta hora, el cotxe del president ha marxat a la comissaria de Sant Martí, on un helicòpter l'ha conduït cap al Parlament, igual que a Felip Puig i a Núria de Gispert. El caos es fa present al passeig Pujades amb Wellington poc abans de les 10 del matí. Un cop han entrat tots els diputats, els Mossos es retiren.

12.20 h Ressaca de mobilització i idees per preparar la segona part

Els diputats ja són a dins del Parlament, i a les portes s'obre el debat sobre què cal fer. Es munten petites assemblees improvisades a les portes de la Ciutadella. Alguns indignats estan convençuts de la necessitat de tornar a la idea inicial i muntar un immens cordó humà que simbolitzi la presa del Parlament i que obstaculitzi la sortida, al migdia, dels parlamentaris -que, majoritàriament, no arribaran a sortir per dinar-. Una altra branca prefereix reforçar les barricades muntades durant la nit per garantir que cap porta pugui funcionar com a tal. Molts indignats aprofiten l'estona d'incertesa per descansar després d'una nit que, en molts casos, han passat sense dormir preparant la infraestructura per al bloqueig. A dos quarts de dues, comença l'assemblea general al carrer Pujades.

16.00 h Els 'indignats' acorden portar la seva protesta a Sant Jaume

Tot i que l'assemblea hauria de ser ràpida per la necessitat de prendre decisions d'urgència per encarar les accions de la tarda, s'encalla en l'elecció de l'escenari on continuar la mobilització. La majoria d'intervencions lamenten els excessos d'uns quants, perquè consideren que han perjudicat la seva imatge i els han restat suports. No obstant això, titllen l'acció de "victòria molt important" tenint en compte el caos organitzat. L'assemblea se sacseja per dos fets. En primer lloc, per l'anunci de Mas de fer "ús legítim de la violència". I en segon lloc, per l'arribada d' indignats que demanen als assistents que se sumin a la concentració davant la porta del carrer Wellington, per on estarien sortint diputats. Alguns indignats no volen continuar a l'escenari del conflicte, donen l'acció per acabada i preferirien traslladar la protesta a la plaça Sant Jaume. Finalment, i després d'unes quantes votacions, s'acorda la concentració a la Ciutadella a les cinc de la tarda, com estava previst, per anar després en manifestació cap a la Generalitat.

18.15 h Una manifestació d'un miler de persones va cap a Sant Jaume

Amb els ànims molt més calmats, la columna d' indignats concentrada a la porta de la Ciutadella del passeig Picasso fa marxar un miler de persones cap a la plaça Sant Jaume amb la notícia d'última hora que hi pot haver tres detinguts a l'altra banda del parc, a la concentració dels altres indignats que hi ha a la porta principal, al passeig de Lluís Companys. En poc més de mitja hora, sense incidents -només alguns xiulets contra la seu de CCOO de la Via Laietana-, la marxa arriba davant de la Generalitat, on ja hi ha unes 200 persones assegudes. Els manifestants, que ocupen més de mitja plaça, passen una hora llarga entre càntics i comunicacions diverses a través dels megàfons: un minut de silenci per "condemnar les víctimes del moviment", suport a les protestes de Grècia i al referèndum antinuclear a Itàlia... L'assemblea vota entre quatre propostes: quedar-se a Sant Jaume, anar a descansar, seguir la manifestació per la ciutat i anar a Arc de Triomf amb la resta d' indignats . Guanya aquesta última.

21.00 h Els diputats surten, entre escridassades, del Parlament

Els Mossos obren la porta del passeig Picasso. Treuen tanques, cartrons, pancartes i obren el pas perquè els diputats puguin sortir al carrer. A les 20 h, un centenar d' indig nats llegeixen un manifest contra la violència a l'Arc de Triomf. No estan d'acord amb els esdeveniments que han passat al llarg del dia. Els Mossos els vigilen. Passades les nou, arriba el moment en què els polítics abandonen el Parlament. Alguns, com Tura i Pujol, ho fan a peu per Wellington, d'altres, com el president Mas, en cotxe oficial pel passeig Picasso. Quan ja sembla que tot recupera la calma, 200 indignats inicien una marxa des de la plaça Sant Jaume fins a la comissaria de les Corts.

stats