Crònica 31/07/2011

Rajoy vol centrar el PP per fer majoria absoluta, però pica l'ullet a CiU

Els populars ho tenen tot de cara i es tracta de no fer cap pas en fals. Res més. L'equip de Rajoy necessita evitar el desgast i s'ha tret un pes de sobre amb l'avançament. Ara toca situar-se al centre.

J.r.
3 min

Madrid.L'equip de campanya del PP ho té tot a punt, perquè fa setmanes que estaven convençuts que hi hauria eleccions espanyoles abans d'acabar aquest any. Alguns, en privat, fins i tot asseguraven que les Corts no es tornarien a obrir a la tardor. És evident que hi havia una part de desig important perquè els sondejos els continuen donant una majoria molt còmoda, tot i que hi ha un cert temor per l'efecte Rubalcaba que, segons el CIS, escurça distàncies. Per tant, com més aviat s'obrin les urnes, millor, afirmen des del PP, encara que les dades econòmiques del novembre siguin lleugerament més bones que les d'ara i això pugui donar una mica d'aire als socialistes.

L'estratègia popular està planificada. L'únic element que hauria pogut alterar la campanya és el judici contra Francisco Camps, a la tardor, però creuen que políticament està descomptat i que, a més, ha perdut força després de la dimissió. En tot cas, el PP s'esmerçarà a fons al País Valencià perquè, segons admeten, les eleccions estatals es poden llegir allà com un vot d'aval o de càstig a l'executiu d'Alberto Fabra.

A diferència del PSOE, l'objectiu dels populars és reforçar la marca PP, que està ben vista entre l'electorat. En l'última enquesta del CIS, si Rajoy perdia davant de Rubalcaba en moltes de les variables, la dreta s'imposava als socialistes quan es preguntava als ciutadans qui prefereixen que guanyi a les pròximes eleccions. A més, un 80% dels espanyols té assumit que la victòria serà dels populars.

Moderar el discurs

El discurs electoral pivotarà exclusivament sobre l'economia, fent una esmena a la totalitat a la gestió del PSOE i posant d'exemple el creixement dels anys noranta sota el govern de José María Aznar. Rajoy apel·larà al vot útil per poder desenvolupar el programa sense traves, especialment als llocs que s'han fixat com a estratègics: Catalunya, Andalusia i l'Aragó. El vicesecretari general de comunicació, Esteban González Pons, admet obertament que no aspiren a governar amb CiU però que, en canvi, volen "comptar amb ells" encara que no els necessitin. Com Pons, diversos dirigents conservadors han començat a posar en relleu la capacitat per pactar amb partits nacionalistes i regionalistes en l'àmbit autonòmic i municipal després del 22-M per allunyar el fantasma d'una majoria absoluta uniforme sense marge per a la negociació política. Mariano Rajoy va subratllar divendres que la seva oferta política es basa en les actituds de "centre" i de la "moderació" i va garantir que, si arriba a la Moncloa, no farà retallades socials. No obstant, per molts analistes la decisió d'avançar les eleccions demostra que Zapatero creu que l'economia no anirà gaire millor d'aquí al març, quan hauria d'haver acabat la legislatura. Governi qui governi haurà d'arremangar-se per fer uns pressupostos per al 2012 restrictius.

El PP és conscient que, tot i tenir molt bones expectatives, té problemes per prendre electors als altres partits. El marge de victòria sobre el PSOE, si es confirma, serà per l'abstenció. Per esgarrapar vots fora de la pròpia esfera i arribar sobretot als joves, els populars s'han bolcat en les noves tecnologies. A través de la web del PP, els ciutadans poden fer arribar propostes al comitè electoral perquè les analitzi i, si vol, les faci seves. Curiosament, però, el PP admet que ja té el programa "molt avançat", gairebé acabat.

Aquesta vegada, els responsables de campanya hauran de comptar, més que mai, amb la densa xarxa de barons i baronesses territorials que reclamaran una dosi de protagonisme al costat de Rajoy. Una de les incògnites és si finalment l'expopular Francisco Álvarez-Cascos presenta batalla estatal. Al PP, de moment, no el preocupa. Diu que té les coses ben encarrilades.

stats