Crònica 31/01/2012

Rajoy: "Ara ve el més dur. La Reforma laboral em costarà una vaga"

El govern central farà retallades més dures. El president, Mariano Rajoy, va ser sorprès ahir per les càmeres admetent que el pitjor encara ha d'arribar. Brussel·les, obert a flexibilitzar el dèficit.

L.f.
3 min
Rajoy: "Ara ve el més dur. La 
 Reforma laboral em costarà una vaga"

BRUSSEL·LES.La sinceritat dels polítics rarament es veu reflectida davant dels micròfons. Per això sempre resulta interessant veure què diu un president quan se l'enxampa parlant clar quan creu que ningú més que el seu interlocutor l'escolta. Rajoy debutava ahir en una cimera de la Unió Europea (UE) i la seva primera relliscada va ser monumental. El president del govern espanyol -que habitualment té molta cura de cada paraula que pronuncia- conversava informalment amb el primer ministre finlandès, Jyrki Katainen, sobre la situació econòmica d'Espanya just abans de començar la cimera, moment que van captar les càmeres de televisió.

En la seva conversa amb el finlandès, el president va vaticinar la mobilització dels sindicats contra la reforma laboral que el govern central aprovarà al febrer. "La reforma laboral em costarà una vaga", va assegurar amb l'ajuda d'un intèrpret del Consell. Rajoy, però, no va avançar en què consistirà la reforma que previsiblement comptarà amb el rebuig dels sindicats.

Després de parlar amb Katainen, Mariano Rajoy es va apropar al primer ministre holandès, Mark Rutte, amb qui també va intercanviar paraules sobre la crisi, obviant un cop més la presència evident de les càmeres. En aquest cas, Rajoy va admetre que les mesures més dures encara no han arribat i va culpar l'anterior govern socialista de la situació de l'economia espanyola. "Ara ve el més dur. És que ens deixen una herència molt complicada, amb més del 8% de dèficit. I les previsions de creixement per a aquest any són molt dolentes", va afirmar el president del govern central.

Flexibilització del dèficit

Hores abans de la cimera, Mariano Rajoy es va reunir amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, amb qui es va comprometre a presentar els pressupostos per a aquest any abans del 31 de març. El govern espanyol confia que la UE flexibilitzi els objectius de reducció de dèficit, que són pràcticament inassolibles sense impulsar una brutal retallada que ofegaria encara més l'economia de l'Estat. Per complir el que es va pactar amb l'anterior executiu de Zapatero, Espanya hauria de reduir del 8% de dèficit que es va registrar el 2011 fins al 4,4% del PIB pactat per a l'any 2012.

Barroso va ser ambigu en la pregunta de si la Comissió Europea admetrà revisar els objectius de dèficit, però per primera vegada va afirmar que la qüestió es discutirà. "S'han de fer esforços per contenir el dèficit el 2012, però la situació es discutirà a l'Eurogrup". La frase no és contundent, però suposa un canvi de registre de Brussel·les. Fins ara l'únic discurs de la Comissió Europea era que Espanya havia de complir la reducció del dèficit, sense cap altre matís. L'executiu comunitari presentarà el 23 de febrer les noves previsions econòmiques per a Espanya, que rebaixaran amb tota probabilitat el creixement previst per a aquest any (actualment està fixat en el 2,3% del PIB) a conseqüència de l'empitjorament de la situació. La revisió a la baixa farà que pràcticament sigui impossible assolir la reducció del dèficit pactada amb la Unió Europea.

Espanya entra en recessió

A Brussel·les sembla que cada vegada s'assumeix més aquesta idea, però no es vol dir obertament, atès que podria suposar un senyal molt negatiu per als mercats, sobretot ara que s'ha confirmat que Espanya va entrar en recessió a finals de l'any passat. Segons dades de l'Instituto Nacional de Estadística (INE), en l'últim trimestre del 2011 es va registrar un creixement negatiu del 0,3% del PIB. Tot i això, en el conjunt del 2011, l'economia espanyola va créixer un 0,7%.

Després de la reunió amb Rajoy, Barroso va subratllar que Espanya "és essencial per a l'estabilitat de la zona euro" i va demanar-li que concreti "tan aviat com sigui possible" les noves reformes i retallades.

stats