Crònica 21/05/2011

Rajoy ja es veu a la Moncloa i ZP treu el puny i la rosa

Joan Rusiñol
2 min
Mariano rajoy diu que el rellotge del canvi no s'atura La marea blava que proclamen des del PP pot ser una realitat demà i la prova de foc serà Castella-la Manxa, governada durant 30 anys pel PSOE. La candidata i número 2 del PP, María Dolores de Cospedal, podria capgirar els resultats.

MadridZapatero va començar la campanya a casa, a Lleó, enfundat en una americana i amb corbata. Va ser un míting ben poc lluït, amb seients buits. Ahir va tancar a Madrid els 15 dies d'actes, vestit amb jersei i camisa, enèrgic, i traient la pols al puny i la rosa de l'ortodòxia socialista. Els milers de joves concentrats arreu de l'Estat han condicionat la campanya electoral fins a l'últim minut i el PSOE sap que hi ha el risc que el moviment de protesta desmobilitzi la seva gent, poc animada. El PP, en canvi, va assegurar que les eleccions de diumenge certificaran "el final d'una època i el principi d'un nou cicle". Per la dreta, l' spanish revolution no aturarà el tsunami conservador a les urnes que els ha de dur a la Moncloa, com més aviat millor, diuen.

"Endavant els progressistes!", va clamar el secretari general socialista, que ahir molt probablement feia el seu últim acte de masses abans de saber qui serà el nou líder del partit: Carme Chacón, que era al País Valencià, o Alfredo Pérez Rubalcaba, que provava d'encaixar el sudoku de fer complir la resolució de la Junta Electoral sobre els concentrats a la Puerta del Sol sense provocar cap trencadissa. El PP li va exigir que fes complir la llei sense mitges tintes.

El protagonisme va ser per a Zapatero, que es va encomanar del discurs obrerista del candidat a la presidència de Madrid, Tomás Gómez, l'home a qui el president espanyol va provar de barrar el pas sense èxit; ahir el va qualificar de "valent".

Provant de conjurar l'abstenció, Zapatero va recordar que el vot és la "gran palanca de canvi" i va fer una crida insistent perquè ningú es quedi a casa, "per respecte" a la història d'un partit centenari i pensant en els que "més ho necessiten". L'objectiu del PSOE durant els 15 dies ha estat sacsejar els indecisos polaritzant entre el debat ells mateixos, que fan bandera de l'estat del benestar, i una dreta que han presentat com la més extrema d'Europa. Per justificar-ho, el consell de ministres va aprovar ahir un paquet rècord de beques de 1.300 milions d'euros.

El PP tensiona la seva gent

Fonts socialistes han detectat una recuperació moderada del vot i no volen que les protestes ho capgirin. Els socialistes no s'han cansat de fer en les últimes hores l'abraçada de l'ós a unes demandes que no els "espanten". En canvi, si dies enrere el PP s'hi va mostrar sensible, en l'últim dia de campanya van tirar pel dret i van centrar-se a tensionar el seu electorat, que combrega més aviat poc amb el moviment 15-M. Rajoy va tancar la campanya a Madrid, i poc abans a Castella-la Manxa, la comunitat autònoma més disputada. Va demanar el vot massiu per impulsar "la recuperació econòmica i nacional". De fet, els populars ja apunten a la Moncloa, i si la victòria és contundent reclamaran comicis generals anticipats.

El líder del PP va reivindicar la força del vot per canviar governs, però el missatge no anava adreçat als manifestants, sinó als votants de centre: "El vot permet premiar qui ho fa bé i castigar qui ho fa malament". Va deixar que els falcons del partit, com Jaime Mayor Oreja o Esperanza Aguirre, denunciessin la mà negra del PSOE darrere de les protestes per exigir mà dura. L'objectiu torna a ser Rubalcaba. Ja es pensa en clau postzapaterista.

stats