AERONÀUTICA
Crònica 21/02/2012

Rajoy col·loca Piqué a Airbus, El proveïdor d'avions de Vueling

El president de Vueling, Josep Piqué, seurà al consell del consorci europeu EADS, fabricant d'Airbus, a proposta del govern espanyol. Justament ara l'aerolínia negocia la renovació de flota amb Airbus.

Ignasi Pujol
2 min

BARCELONA.Des que Josep Piqué va dimitir com a president del PP de Catalunya, el juliol del 2007, l'exministre dels governs de José María Aznar ha anat acumulant càrrecs al sector privat -el principal, la presidència de l'aerolínia Vueling-, i ara també al públic. L'executiu de Mariano Rajoy ha proposat Piqué com a representant de l'Estat al consorci aeronàutic europeu EADS, fabricant d'Airbus (avions comercials), Eurocopter (helicòpters), Astrium (programes espacials) i Cassidian (avions militars i míssils).

Com a conseller de l'EADS, Piqué serà un càrrec de confiança del govern espanyol, que posseeix el 5,47% del consorci a través de la Sepi. El seu nomenament serà ratificat en el pròxim consell de l'EADS. L'actual representant d'Espanya a l'organisme és Juan Manuel Eguiagaray, exministre socialista d'Administracions Públiques i d'Indústria i Energia. El 2010 Eguiagaray va cobrar 140.000 euros per ser conseller d'EADS.

Es dóna la circumstància que Airbus és l'únic proveïdor de Vueling. La low cost té actualment 47 avions. Justament ara està en converses amb Airbus i el seus competidors de Boeing per renovar la totalitat de la flota. Piqué, que sonava com a possible ministre d'Economia en el nou executiu del PP, seurà al consell de l'EADS al costat de figures com Jean-Claude Trichet, expresident del BCE, i el magnat siderúrgic Lakshmi N. Mittal.

Fonts de l'entorn de l'exministre del PP -Piqué va ocupar les carteres d'Indústria i Energia, Afers Exteriors i Ciència i Tecnologia- van assegurar ahir a l'ARA que el càrrec de conseller d'EADS "és compatible amb la presidència de Vueling". Van afegir que, en cas d'adoptar-se decisions al consell de l'aerolínia vinculades amb Airbus, "el president hauria d'inhibir-se en la votació".

A més de la Sepi, l'EADS té com a accionistes l'estat francès (22,36%) i el grup automobilístic alemany Daimler (22,36%). Piqué, que és president del Cercle d'Economia, també és conseller d'Applus+, Tradisa, Hotusa, Copisa, GVC Gaesco, USP, Bodaclick i Ezentis.

stats