LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 17/01/2012

Rajoy i Sarkozy s'alien contra les agències de qualificació de deute

Les polítiques econòmiques preses es mantindran, al marge del que diguin les agències de ràting. Els dos mandataris es van conjurar ahir per lluitar junts per la recuperació apostant per la taxa Tobin.

Joan Faus
3 min
UNA OCASIÓ OPORTUNA 
 L'acte de condecoració del Toisó d'Or a Nicolas Sarkozy va servir per reunir els presidents espanyols vius -tret d'Adolfo Suárez- amb el rei Joan Carles I.

MADRID.Intercanvi de suports i d'elogis entre el president espanyol, Mariano Rajoy, i el president francès, Nicolas Sarkozy, ahir a Madrid, conscients els dos mandataris de les importants relacions comercials dels dos estats. Rajoy va donar suport a les envestides del seu homòleg francès contra les agències de ràting i la seva "batalla" per la implantació d'una taxa sobre les transaccions financeres a Europa, mentre que Sarkozy va lloar les "decisions valentes" adoptades per l'executiu de Rajoy i va apostar per renovar la presència espanyola al comitè executiu del Banc Central Europeu (BCE).

Després de ser condecorat amb l'Orde del Toisó d'Or per part del rei Joan Carles I, Sarkozy es va desplaçar al Palau de la Moncloa per reunir-se durant prop d'una hora amb Rajoy, en la que va ser la primera entrevista internacional del president espanyol. En la trobada i en la posterior conferència de premsa conjunta hi van planar les rebaixes, divendres, per part de l'agència Standard & Poor's (S&P) de les qualificacions del deute de nou països europeus, entre els quals França (fins a la nota AA+) i Espanya (A). Conscient d'aquest escenari, Sarkozy tenia molt ben preparat el seu discurs i, a més, un as a la màniga: la decisió ahir d'una altra agència, Moody's, de mantenir la triple A al seu país.

Amb el seu habitual èmfasi, el mandatari francès va fer nombrosos esforços per minimitzar la rebaixa de S&P -"No s'ha de sobrevalorar ni s'hi ha de sobrereaccionar"- i mostrar-la com un cas aïllat. "És una de les tres agències. No canvia res, no cal que hi hagi agitació", va dir. "Les agències no són les que decideixen les polítiques econòmiques. Hem de reaccionar amb sang freda i no tornar-nos bojos perquè una agència ha fet un comentari", va subratllar. A parer seu, la recepta que necessita la Unió Europea (UE) és clara: "Reduir el dèficit, reduir la despesa i millorar la competitivitat de la nostra economia per recuperar el creixement".

Sarkozy no va escatimar tampoc elogis al govern de Rajoy, del qual va lloar les "decisions valentes" i la seva posició "necessària" a la UE. El president francès també va donar suport "amb tota la seva força" perquè es renovi la presència espanyola al comitè executiu del BCE un cop finalitzi, a finals de maig, el mandat de José Manuel González-Páramo.

L'impost de l'IVA, en l'aire

En la seva primera roda de premsa com a president, Rajoy va mantenir el seu discurs habitual encara que va donar algunes sorpreses, com el seu decidit aval a l'anomenada taxa Tobin sobre les transaccions financeres que impulsa Sarkozy a Europa. El president espanyol va donar "suport polític" a la iniciativa de França i va demanar que es desenvolupi amb la màxima celeritat possible.

Rajoy també va minimitzar la rebaixa del deute espanyol per part de S&P, encara que amb un to molt més moderat que Sarkozy. Va dir que no li havia agradat la degradació del deute però que el més "important" era actuar amb "rapidesa, agilitat i realisme" per dur a terme "reformes estructurals de creixement, la reestructuració del sistema financer, la reducció del dèficit i del sector públic". "Prestem molta atenció a tota la resta, però al final si Europa compleix i fa les coses bé, aquesta crisi la superarem d'aquí no gaire temps", va pronosticar.

El president espanyol va reiterar que la pujada d'impostos, com la de l'IRPF, "és una decisió per a dos anys" i es va mostrar confiat a poder-los reduir quan es pugui. "És conciliable anar rebaixant el dèficit sense fer cap pujada d'impostos més", va afegir, en referència a la possible pujada de l'IVA. Però, fidel a si mateix, va afirmar que a la vida "res és per sempre". És a dir, tot obert en funció de com evolucioni l'economia.

Des d'Estrasburg, el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, va demanar als governs i actors financers que relativitzessin les notes de les agències de qualificació. "Hauríem d'aprendre a treballar sense les qualificacions, o almenys fer que les notes de les agències només siguin un element més a tenir en compte a l'hora d'avaluar riscos", va assegurar Draghi.

stats