PRIMER AJUST DE 4.000 MILIONS
Crònica 30/12/2011

Rajoy aprova avui la primera retallada mirant a Europa

Joan Rusiñol
2 min
El president del govern, Mariano Rajoy, preveu aprovar avui les primeres retallades.

MADRID."No volem ser el govern més popular, però sí que volem ser el més eficaç i útil". Les paraules no són de cap membre de l'executiu espanyol sinó de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, referides a Castella-la Manxa, la comunitat autònoma que ella presideix i on ha aplicat una forta retallada de despesa. Mariano Rajoy comença a seguir el seu exemple i avui aprovarà el primer paquet de mesures per controlar el dèficit públic.

El consell de ministres donarà llum verda a polítiques que s'han assajat a les comunitats governades pels populars i que, per sobre de tot, estan pensades per convèncer Europa que Espanya fa els deures. L'objectiu del nou equip governamental és llançar avui un missatge clar als mercats i a Brussel·les per demostrar-los que estan compromesos amb l'austeritat i el reformisme que van marcar l'acció política del PSOE des del maig del 2010.

Rajoy ha parlat diverses vegades amb Angela Merkel i el dia 16 de gener es reunirà a Madrid amb el president francès, Nicolas Sarkozy. Les decisions més profundes, però, s'inclouran en els nous pressupostos, que es presentaran a finals del primer trimestre del 2012, basant-se en les previsions de creixement que doni la Comissió Europea i, previsiblement, un cop s'hagin celebrat les disputades eleccions andaluses.

Congelar sous i reduir despesa

L'equip del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i l'Oficina Econòmica de la Moncloa, que dirigeix Álvaro Nadal, han estat aquesta setmana dissenyant el pla econòmic.

El decret llei de mesures urgents aposta per un acord de no disponibilitat que paralitzarà l'augment de despesa. Se sap que es mantindran congelats els sous dels funcionaris, que es deixarà a zero la taxa de reposició de personal del sector públic i que no es revaloritzarà ni el salari mínim interprofessional (SMI) ni l'Iprem, que serveix de referència per a beques, ajudes a l'habitatge o subvencions. La patronal CEOE es va mostrar satisfeta ahir que Rajoy "paralitzi" l'apujada de l'SMI, que serveix de punt de partida per a la negociació col·lectiva.

Si no hi ha canvis d'última hora, la tisorada global vorejarà els 4.000 milions, és a dir, la part proporcional per als primers tres mesos de l'any si l'objectiu és reduir 16.500 milions al final del 2012 per tancar amb un dèficit del 4,4%. Tot i això, ningú posa les mans al foc que aquest 2011 es complirà el 6% previst. Qualsevol desviació a l'alça implicarà més retallada de despesa. Caldrà veure avui fins a quin punt això afecta els recursos que es deriven a les autonomies.

S'esperen gestos molt simbòlics, com l'eliminació de despesa considerada supèrflua (De Cospedal va reduir la flota de cotxes oficials) i el redimensionament d'organismes oficials. L'únic que se salva de l'ajust, almenys el 2012, són les pensions. Avui el consell de ministres aprovarà la seva actualització.

stats