ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 26/09/2011

Rajoy assalta el poder autonòmic

El candidat del PP va enumerar les lleis que vol implantar per combatre la crisi i crear llocs de treball. Totes tenen a veure amb la línia de treure poder a les autonomies a favor de l'Estat i dels ajuntaments.

Miquel Codolar
3 min
Bateria de lleis El líder del PP va concretar, per primera vegada de manera ordenada, què pensa fer si guanya.

Madrid.El candidat popular, Mariano Rajoy, va presentar el contingut del primer calaix que té intenció d'obrir si guanya les eleccions espanyoles. La justificació de totes les iniciatives és la creació de llocs de treball i la recuperació econòmica. Ahir va fer inventari del que pensa fer els primers cent dies a la Moncloa, i totes les mesures persegueixen buidar de contingut el poder autonòmic per repartir-lo entre l'Estat i els ajuntaments. De retallades va anunciar la de funcionaris, entitats i fundacions, i va insistir que les administracions s'hauran "d'estrènyer el cinturó".

Al fòrum del PP sobre la reforma del sector públic, Rajoy va explicar que el primer que vol que s'aprovi és la llei orgànica d'estabilitat pressupostària, perquè "no es poden deixar factures als calaixos sense que ningú en respongui".

De les autonomies al món local

Amb aquesta norma vol reforçar els controls previs i endurir les responsabilitats exigibles per garantir que els gestors mai assumiran compromisos de despesa sense el suport pressupostari. Això serà prioritari. Si guanya les eleccions, durant els cent primers dies Rajoy també planteja impulsar un pacte territorial per l'austeritat i l'eficiència, que estableixi una estratègia per a tot l'Estat "per acabar amb les duplicitats i solapaments entre les administracions" i aconseguir que cada competència només depengui d'una administració. D'aquesta manera, pretén buidar de poder les autonomies en favor dels ajuntaments i l'Estat. En aquest sentit també va dir que s'aprovarà una llei d'unitat de mercat que homogeneïtzi les normes autonòmiques. Va especificar que s'impulsarà "un sistema d'autoritzacions i de llicències" perquè els emprenedors tinguin totes les facilitats per crear llocs de treball. Eliminant tràmits pretén que es pugui crear una empresa en 24 hores.

Rajoy vol que totes les seves lleis, que va dir que seran poques, incloguin un llistat de les regulacions que quedaran derogades, així com una memòria sobre els costos d'aplicació i els efectes sobre la crisi. Vol reformar la llei de subvencions, per reduir-les mitjançant un control rigorós, i aprovar-ne una de transparència -com la que va anunciar el president del Govern, Artur Mas, abans de guanyar les eleccions al Parlament- perquè "una administració de qualitat no pot amagar-se davant les demandes legítimes que plantegin els ciutadans". També va explicar que reduirà els òrgans reguladors i canviarà el sistema de nomenaments reforçant les majories al Congrés per a la seva elecció, en cas que guanyi les eleccions.

Rubalcaba també centralitza

Era la primera vegada que Rajoy, després d'haver rebut moltes crítiques acusant-lo de no fer propostes concretes i clares, enumerava ordenadament les iniciatives legislatives que pensa aplicar durant els primers cent dies de govern, en cas que guanyi les eleccions. En canvi, el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, ahir no va fer cap anunci. Va ser dissabte, quan va defensar una recentralització de la seguretat. Va qualificar de "ximpleria" crear un cos policial a Madrid com els del País Basc, Navarra i Catalunya i va afegir que hi ha matèries com la seguretat i la intel·ligència que "s'han de mantenir en mans de l'Estat".

El candidat socialista va anar més enllà i va defensar que va ser un error de la transició espanyola que, en les relacions entre l'Estat i les autonomies, les competències no es puguin treure per retornar-les a l'Estat i només transcorrin en una direcció. Rubalcaba es va esforçar ahir per deixar clar que el PP i el PSOE no són el mateix criticant les retallades dels governs autonòmics del PP i va assegurar que "no són imparables" si ell guanya.

stats