DEBAT SOBRE L'ESTAT DE LES AUTONOMIES Crònica
Crònica 02/02/2011

Rajoy avala Aznar però li recorda que ell és qui mana

Joan Rusiñol
3 min
PP, FAES

MadridJosé María Aznar està convençut que les urnes avalaran l'any que ve les seves tesis centralistes amb una majoria aclaparadora. Ho va reiterar dilluns i la frase va sonar, de nou, com un encàrrec directe a Mariano Rajoy perquè no s'aparti del camí per on sempre ha transitat el PP. Però si en altres ocasions el radicalisme de l'expresident espanyol ha estat un problema per al líder dels populars, ara ja no és així: les enquestes l'avalen i ell se sent segur. A l'hora de parlar del model territorial, mestre i deixeble comparteixen la mateixa visió, no en va Rajoy és l'últim aznarista que queda a la direcció del carrer Génova, número 13.

Fonts del PP estaven ahir molt a gust amb les paraules que havia pronunciat el dia abans l'expresident del govern espanyol, en què va apostar per passar el ribot a fons i acabar amb la pretensió d'algunes comunitats de ser "miniestats". Per Aznar, això pot fer trontollar Espanya dins d'Europa i, fins i tot, desenganxar-la de la moneda comunitària.

Discurs coordinat

Membres de la direcció del PP consultats per l'ARA asseguren que "no hi ha cap discrepància de fons" entre el discurs d'Aznar i de Rajoy i que, en tot cas, les diferències estan "en les formes, en la intensitat que fa servir l'un i l'altre". Segons expliquen, les últimes intervencions del president d'honor del partit, i referent per a bona part de la militància conservadora, "no afecten especialment" l'estratègia que fixa la direcció actual. És més, altres afirmen en privat: "No hi ha dos criteris, tots dos van coordinats en aquest tema". De fet, la mà dreta de Rajoy, María Dolores de de Cospedal, és la vicepresidenta de FAES, la fundació espanyolista que presideix Aznar, i que lidera el tsunami recentralitzador de la dreta espanyola, política i mediàtica. I és que els mitjans de comunicació més conservadors han aplaudit la contundència d'Aznar contra la voluntat de més autogovern d'algunes comunitats i nacions: La Razón assegurava ahir que "les comunitats concebudes com a "miniestats" han fracassat i és hora de posar-hi remei" i l' ABC que "l'informe de FAES apunta en la direcció correcta".

Pels populars, la línia de duresa que va traçar l'exlíder del PP encaixa a la perfecció amb la idea que té Rajoy, de qui recorden que "és el candidat, qui fixa el missatge i a qui cal escoltar". És a dir, que és ell qui marca ara les pautes a seguir.

Des del seu entorn més proper, la portaveu parlamentària del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, diu que Rajoy comparteix que "la millor defensa de l'estat de les autonomies és la seva reforma perquè segueixi sent el model de la Constitució de 1978". El seu aval a les tesis d'Aznar va ser encara més explícit i va recordar a les comunitats autònomes que ara s'han de centrar en el moll de l'os de la gestió, que va identificar bàsicament amb sanitat i educació. Pel PP hi ha despesa autonòmica prescindible, com la que es dedica a les televisions públiques, incloses aquelles comunitats que tenen llengua pròpia. La portaveu popular també va aprofundir en la idea de la recentralització i va proposar una comissió estatal que vetlli per la unitat de mercat, simplifiqui procediments i ajudi a reduir el que consideren barreres internes.

La presidenta de Madrid, Esperanza Aguirre -enquadrada en el sector més dur del PP- va assegurar que els "adversaris" del seu partit pretenen "enfrontar" Aznar i Rajoy en aquest tema. Per ella, cal acabar amb duplicitats i va posar exemples clars que giren la truita i enfoquen al govern de l'Estat: "si la sanitat és una competència autonòmica, no té cap sentit que hi hagi un ministeri de Sanitat", va proposar.

La culpa, de Catalunya

Des d'Andalusia, el vicesecretari general de política autonòmica i amic personal de Rajoy, Javier Arenas, va posar a la diana Catalunya i Euskadi per exemplificar que hi ha comunitats que, a parer seu i d'Aznar, tenen vocació de "miniestats". En una entrevista a Onda Cero, va dir que "qui està atacant de veritat l'Estat autònomic són aquells que han qüestionat la Constitució, el nacionalisme basc radical i el nacionalisme català que no han respectat l'estat de les autonomies".

L'únic que, en públic, va posar distància amb Aznar va ser el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, per qui el discurs del PP "és del PP" i el de la FAES "cal analitzar-lo correctament". Sigui com sigui, Rajoy se sent fort, sap ara que ningú li disputa el lloc, i que l'espanyolisme dur d'Aznar mobilitza les bases mentre ell fa de policia bo.

stats