Crònica 02/06/2011

Rajoy avala els comptes d'Artur Mas per al 2011

El líder del PP va assegurar ahir que tothom ha de fer ara "esforços" i que Catalunya n'és un exemple. Per això, va aplaudir la contenció en els pressupostos i que no es maquilli la realitat econòmica.

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy avala els comptes d'Artur Mas per al 2011

Madrid.El PP està satisfet amb la política econòmica del govern d'Artur Mas i no se n'amaga. Si Mariano Rajoy va ser molt bel·ligerant amb la gestió de l'executiu que presidia el socialista José Montilla, ara, assegura que CiU camina cap a la direcció correcta. Com a exemple, els pressupostos que ha presentat la Generalitat per aquest any 2011.

En una compareixença a la seu del partit, després de reunir-se amb els barons territorials, el líder del PP va elogiar uns números que el partit a Catalunya encara es resisteix a donar per bons. Mariano Rajoy, que reclama constantment que es garanteixin els objectius d'estabilitat pressupostària, va fer els ulls grossos en el fet que Catalunya dupliqui el dèficit permès per Madrid (2,6% del PIB en comptes de l'1,3% acordat). D'acord amb la seva anàlisi, això és un exemple de "transparència" que demostra que el conseller Andreu Mas-Colell ha optat per dir la veritat i no pas per maquillar-la. "Suposo que inclou el deute comercial, el pagament a proveïdors, i despeses d'empreses públiques que no hi figuraven o que l'anterior Govern no havia inclòs", va justificar el líder del PP.

Cal recordar que el responsable d'Economia ja va avisar el govern espanyol, en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera, que incompliria el dèficit si l'Estat no avançava els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat que encara no s'han fet efectius. Els populars es van posar a favor de la reclamació catalana i, per tant, ara comparteixen l'actitud de l'executiu d'Artur Mas. "He de dir que tot el que sigui transparència a mi em sembla bé. És millor dir la veritat i després haver d'actuar que no pas amagar les coses", va assegurar Rajoy, que va anunciar auditories allà on entrin a governar ara per poder explicar bé la situació financera als ciutadans. El PP sap que si Madrid complís les seves obligacions, Catalunya s'ajustaria als objectius marcats perquè ha fet "l'esforç" necessari per reduir la despesa pública.

Picant l'ullet a CiU

El cap de l'oposició espanyola va admetre que travessem una situació "difícil i delicada", en què totes les administracions han d'aportar la seva part i creu que la Generalitat ha complert. De fet, va elogiar que fossin uns pressupostos "restrictius" com, segons el PP, toca fer ara.

Pels populars, la diana s'ha de posar a la Moncloa per assegurar que fa els deures i culmina les "reformes fonamentals", segons va dir el responsable econòmic del PP, Cristóbal Montoro, en una conferència al Círculo Ecuestre de Barcelona. Per ell, la línia correcta és la supressió d'impostos com els de successions i donacions. El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, també va carregar contra el govern del PSOE per voler atribuir "la responsabilitat única i absoluta" del dèficit públic a les comunitats autònomes.

El suport als pressupostos de Mas s'explica, doncs, perquè les autonomies del PP passen pels mateixos problemes que Catalunya, però també perquè Rajoy pot necessitar CiU si vol governar l'any que ve. I a més, perquè està convençut que el PP comença a ocupar una centralitat que no vol deixar escapar.

stats