PRIMERA VISITA OFICIAL A L'EXTERIOR
Crònica 19/01/2012

Rajoy avala les reformes democràtiques del Marroc

El president espanyol dóna "suport amb fermesa" a les reformes democràtiques impulsades pel Marroc. Els bons propòsits marquen el primer viatge oficial internacional de Mariano Rajoy.

Joan Faus
3 min

MADRID.Complint la tradició dels seus antecessors, el Marroc va ser la destinació de la primera visita oficial de Mariano Rajoy. El president espanyol va emprendre ahir un viatge llampec a Rabat, en què tot van ser bones paraules i els tradicionals punts de discòrdia entre Espanya i el Marroc van quedar-ne al marge.

"És molt més el que ens uneix que el que ens pot separar", va afirmar Rajoy en una compareixença pública, sense preguntes, amb el president marroquí, l'islamista Abdelilah Benkirán, després de reunir-se amb el rei Mohamed VI. Rajoy es va declarar "un amic del Marroc" i va advocar per inaugurar una "nova etapa" en les relacions entre Madrid i Rabat, basada sobretot en la cooperació econòmica.

El president espanyol també va garantir el seu suport a Mohamed VI i a les reformes oberturistes que ha impulsat per evitar el contagi de l'onada revolucionària de la Primavera Àrab, entre les quals la de convocar les recents eleccions presidencials, que va guanyar Benkirán. En aquest sentit, Rajoy va assegurar que dóna "suport amb fermesa" a aquestes mesures "polítiques, econòmiques i socials", que al seu parer han "posicionat el Marroc a l'avantguarda del món àrab" i en "un exemple a seguir per altres països" de la regió. "No hi ha al món un país més interessat que Espanya a comptar amb un Marroc pròsper, democràtic i estable", va subratllar, amb la pressió migratòria de rerefons ineludible.

En les reunions amb Mohamed VI i Benkirán, el president espanyol no va tractar la qüestió de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, la sobirania de les quals reclama el Marroc, però sí el conflicte del Sàhara Occidental, segons fonts del govern citades per Efe. En una actitud cordial, Benkirán va traslladar a Rajoy la postura marroquina sobre l'excolònia espanyola, que considera part irrenunciable del seu territori, mentre que el cap de l'executiu espanyol va defensar les resolucions de l'ONU, que advoquen per un referèndum d'autodeterminació.

L'acord de pesca europeu

On sí que van coincidir els dos governs va ser en la necessitat que el Marroc negociï un nou acord de pesca amb la UE, després que el Parlament Europeu va decidir al desembre no prorrogar l'anterior. L'Eurocambra va considerar que el conveni provocava la sobreexplotació d'algunes espècies i violava el dret internacional a interferir en els recursos de la població local saharaui.

Madrid i Rabat també van acordar celebrar després de l'estiu una reunió d'alt nivell ministerial, després de tres anys sense fer-ho. En línies generals, els dos governs es van comprometre a impulsar una relació fluïda i constant. Però sobretot sense tensions, com les que hi va haver a finals del 2009 i durant tot el 2010 amb els casos de les denúncies del maltractament policial a la frontera de Melilla, el desmantellament del campament saharaui d'Al-Aaiun i la vaga de fam de l'activista prosaharaui Aminatu Haidar.

Rajoy va dir que el Marroc és "un pilar fonamental de la política exterior espanyola" i va advocar per reforçar les "relacions privilegiades d'amistat i bon veïnatge". En la mateixa línia es va expressar Benkirán, que es va mostrar confiat que fos la primera "d'una cadena de bones trobades". El president marroquí sembla haver deixat enrere els comentaris de fa uns mesos en què creia difícil una bona sintonia amb Rajoy. Ahir va qualificar al mandatari espanyol d'"un home simpàtic, amable i sobretot molt capacitat" i li va agrair "moltíssim" el "gest" d'haver triat, com els seus antecessors en el càrrec, el Marroc com a destinació del seu primer viatge a l'estranger.

D'altra banda, Rajoy també va advocar per impulsar les relacions econòmiques i comercials entre els dos països, després de recordar que Espanya és el segon inversor al Marroc. El president espanyol va elogiar, a més, la cooperació migratòria i va apostar per fomentar la col·laboració en matèria cultural, educativa i d'investigació. Rajoy i la seva reduïda delegació van arribar al matí a Rabat i se'n van anar a la tarda. Visita exprés.

stats