DOBLE FOCUS DE TENSIÓ LA REFORMA CONSTITUCIONAL
Crònica 04/09/2011

Rajoy avisa que l'ofensiva bipartidista continuarà

Mariano Rajoy està més que satisfet de la reforma constitucional exprés. Ahir a Galícia, en l'obertura del curs polític del PP, va alertar que s'acosten temps molt difícils i que cal reforçar els pactes d'Estat.

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy avisa que l'ofensiva bipartidista continuarà

Madrid.El candidat del PP a la presidència del govern espanyol, i que té tots els números per ser-ho, està cansat de dir que un pacte d'estat es fa entre els dos grans partits, socialistes i populars. Si després si afegeixen altres formacions, com CiU i el PNB, benvingut sigui. Per això, l'apel·lació que va fer ahir per governar des del "diàleg, la centralitat i la concòrdia" s'ha d'entendre com una crida a l'entesa amb el PSOE després de les eleccions espanyoles.

Com és habitual, Mariano Rajoy va encetar el curs polític a Soutomaior, a Pontevedra, amb els ulls posats en els comicis del 20-N i amb el regust de la victòria per haver aconseguit incloure en la Constitució espanyola un límit de dèficit, una vella reivindicació de la dreta i un torpede a la campanya electoral del socialista Alfredo Pérez Rubalcaba. Totes les enquestes demostren que el delfí de Zapatero no remunta.

Mentre el PSOE prova de convèncer l'esquerra que era inevitable fer aquest pas, Rajoy va optar per posar-se el vestit presidenciable i fer l'abraçada de l'ós als socialistes, com si ja estiguessin a l'oposició. Sense citar-los, va dir: "Crec en els grans acords d'estat. Crec que quan hi ha visió d'estat, quan hi ha objectius clars, una mica de sentit comú i de voluntat política es poden aconseguir acords beneficiosos per a l'interès general". Pel PP aquest és el camí que cal seguir perquè Espanya està en un "gran dilema històric", que necessitarà "complicitats" per tirar endavant "la recuperació nacional". El PP ha deixat Zapatero sol en els pitjors moments de la crisi i ara no vol que li paguin amb la mateixa moneda. "Qui es pensi que les coses seran fàcils, s'equivoca; qui pensi que es poden fer les coses sense esforços, s'equivoca, i si hi ha algú que es pensa que hi ha una vareta màgica per resoldre-ho tot en mitja hora, s'equivoca", va dir.

La motoserra, en funcionament

És evident que a la direcció popular hi ha por per les possibles turbulències financeres d'aquesta tardor -que segons alguns analistes poden ser molt dures- i per la situació que haurà de gestionar si arriba a la Moncloa, amb reptes de primer ordre com la proposta de pacte fiscal que li plantejarà CiU. Per no picar-se els dits, Rajoy es posa la bena abans de la ferida. Els socialistes creuen que tot plegat és només teatre per amagar les autèntiques intencions retalladores del PP.

El número 2 del PSOE, José Blanco, va advertir que la constitucionalització de l'estabilitat pressupostària no pot ser una "excusa" per escapçar l'estat del benestar. Al contrari. Segons ell, aquest equilibri entre el que es gasta i el que s'ingressa, que va situar en l'ADN de la socialdemocràcia, ha de permetre poder tenir les mans lliures respecte dels mercats per poder invertir els diners a fer polítiques socials sense intromissions externes. Per Blanco, el PP ja ha tret la "motoserra" a les comunitats en què governa.

Per Rajoy, en canvi, "hi ha una onada de bon govern i d'austeritat" a les autonomies del PP que marca el rumb cap a la Moncloa.

stats