EL CONGRÉS DELS POPULARS
Crònica 20/02/2012

Rajoy avisa: les protestes no l'aturaran

Joan Rusiñol
3 min
EL PARTIT AMB EL GOVERN ESPANYOL Amb un fort aplaudiment, els delegats del 17è congrés del PP, que es va tancar ahir a Sevilla, van tornar a avalar l'equip que pilotarà el partit. La secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, va deixar clar que la formació farà pinya des del primer minut per defensar les polítiques que impulsi la Moncloa.

SEVILLAEl líder del PP, Mariano Rajoy, va clausurar ahir el 17è congrés del partit a Sevilla vestit amb la jaqueta de president del govern espanyol. Un cop endreçada la casa i entregada a María Dolores de Cospedal perquè se'n ocupi amb tots els poders, era el torn de mirar cap enfora: parlar als que ahir es manifestaven al carrer contra la reforma laboral i a la massa silenciosa que no s'hi va sumar. Els va avisar que les coses empitjoraran, que prendrà més mesures controvertides i que sent que té el suport de la majoria dels ciutadans per fer-ho.

El missatge de duresa de Rajoy anava destinat sobretot als seus votants -per evitar que a partir d'ara s'arronsin davant del malestar social que poden provocar les reformes- i a Europa -per garantir per enèsima vegada que Espanya complirà els acords signats a Brussel·les-. L'escoltaven, asseguts durant el ple, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, i Rodrigo Rato, que va ocupar aquest càrrec amb José María Aznar i ara és al capdavant de Bankia.

No s'ha tocat fons

"Tant de bo la nostra situació econòmica hagués tocat fons, però no és així", va sentenciar. Posant-se la bena abans de la ferida, va recordar als que li exigeixen resultats a curt termini que ara toca abordar "el més important, el més urgent, el més desagraït, posar barreres a la destrucció" dels llocs de feina. La recuperació vindrà més endavant.

Situats en aquest escenari, el president del govern espanyol va anunciar que continuaria operant l'economia a cor obert per tenir una bona salut quan torni el creixement: "Tothom sap que els problemes són extraordinàriament greus, que no es resoldran en dues tardes [amb referència a les lliçons d'economia que Jordi Sevilla va prometre a José Luis Rodríguez Zapatero] i que les mesures no seran sempre agradables". La primera reforma que els populars hauran d'escarrassar-se a explicar a fons és la laboral.

"És una reforma justa, bona i necessària per a Espanya", va respondre als qui en discrepaven en aquella hora a diverses ciutats de l'Estat. Per justificar-la va apel·lar a la necessitat de donar respostes a les persones no troben feina, als pares de família a l'atur i a les mares solteres amb fills. Va esquivar, però, els aspectes polèmics, com ara fer més fàcil i barat l'acomiadament, que és el que ha mogut els sindicats i l'esquerra política a la mobilització. Inflexible, i amb un discurs de to molt dur, va passar per alt el diàleg social o la possibilitat frustrada d'haver arribat a acords abans d'haver legislat. Ho va plantejar en termes frontistes: o a favor o en contra de la reforma que ha impulsat.

Amb un partit cohesionat al darrere, com s'ha escenificat aquest cap de setmana, el cap de l'executiu espanyol se sent políticament fort. "No serà agradable però els espanyols hi estan d'acord", va afirmar. De fet, va recordar als seus que el gruix de la ciutadania fa costat al govern i no pas als que volen posar "obstacles" a la recuperació, en una referència crítica als sindicats i al PSOE. A l'acte de clausura del congrés popular només hi van assistir representants de formacions liberals i conservadores: les catalanes CDC i UDC, UPN i Coalició Canària.

La percepció canvia

Rajoy va recollir el guant que li havia tirat el dia abans Aznar perquè no abaixés el llistó del que havia promès a la campanya electoral. Va assegurar que continuarà plantejant les reformes estructurals amb "convicció" perquè les "dificultats són les mateixes o més grans" que fa tres mesos. Així doncs, s'agafa a la idea que suposadament ha començat a canviar la percepció que es té del problema: "És com si s'hagués esvaït la boira que els envoltava", va resumir. "Tranquil·litza saber que, en poques setmanes, s'ha aconseguit que Espanya aparegui com un país seriós, responsable, que pot complir els compromisos i que està disposat a afrontar els desafiaments amb determinació". El comentari no és gratuït perquè Rajoy encara una altra setmana amb una intensa agenda internacional: demà reunió a Londres amb el primer ministre Cameron i, dijous, a Roma amb Mario Monti.

stats