Crònica 18/11/2011

Rajoy busca l'escac i mat al PSOE des d'Andalusia

El líder del PP s'ha marcat com una prioritat guanyar per primera vegada les espanyoles a Andalusia. Mariano Rajoy sap que és la clau per a un triomf còmode i per impulsar el canvi a les autonòmiques.

Joan Rusiñol
2 min
El candidat del PP va fer el penúltim acte a Andalusia per intentar arrabassar aquest feu al PSOE.

SEVILLA.Avui Mariano Rajoy tanca la campanya electoral a Madrid, com és costum, però la parada anterior ha estat Andalusia: ahir Sevilla i aquest matí Huelva. Els populars confien treure-hi uns grans resultats que dinamitin el graner de vots socialista més important de l'Estat, al costat de Catalunya. A les files del PSOE les poques esperances que els queden per aguantar el xàfec estan centrades en l'andalús José Antonio Griñán i la catalana Carme Chacón. El clima d'eufòria que es va viure ahir al sevillà Palau d'Esports San Pablo fa presagiar que els populars tenen coll avall la majoria absoluta. Per si de cas, però, el PP havia inhabilitat una part de les grades del recinte per evitar punxar.

Rajoy va donar per fet que "els dos canvis ja són aquí", el de diumenge i el de les autonòmiques a la primavera. Va animar la militància recordant-los que el 22 de maig havien aconseguit l'alcaldia de la ciutat amb Juan Ignacio Zoido, "el més votat de la història de Sevilla", van subratllar els populars. Per Rajoy, vèncer en els dos rounds és essencial per diversos motius.

Ni amb Aznar van guanyar

El líder del PP sap que el poderós Partit Socialista d'Andalusia passa per un mal moment, amenaçat per l'escàndol dels EROs fraudulents i per les batusses internes que el divideixen per la meitat. Si el 20-N el PP guanya al sud -fet inèdit-, l'estabilitat interna serà difícil. Per entendre què suposaria això, cal pensar que l'any 2000 José María Aznar va ser president amb majoria absoluta tot i perdre a Andalusia: 30 escons per al PSOE, 28 per al PP.

Per a Rajoy també és important capgirar la tendència perquè el seu bon amic Javier Arenas va ser un dels puntals en el difícil Congrés de València el 2008. Ahir va recordar que està en deute "molt especialment" amb el PP andalús. El tercer motiu és pràctic: en un acte al matí a Badajoz va recordar que des de les comunitats es "pot ajudar a millorar o empitjorar les coses". Conscient que Brussel·les té la lupa en el dèficit autonòmic, Rajoy vol tenir sota control tantes autonomies com pugui per posar-les al servei de l'estratègia que ell ordeni des de la Moncloa. Andalusia és la que té més població i més atur, 1.200.000 persones.

Per arrasar a les urnes, Rajoy apel·la a la "concòrdia" i esquiva temes polèmics. Però no tothom el segueix. El president extremeny, José Antonio Monago, va criticar que es plantegi el dèficit fiscal català i va recordar que "un quart de milió d'extremenys aixequen Catalunya". A la tarda, Arenas va demanar inversions a Andalusia per evitar noves onades d'emigració com en el passat, quan els seus compatriotes van haver de marxar a "fer riques comunitats com Catalunya i el País Basc". Ahir, però, la llengua, l'Estatut i l'aigua no van aparèixer enlloc.

stats