Crònica 28/10/2011

Rajoy calma l'ala dura i diu que serà inflexible amb ETA

Demà algunes víctimes del terrorisme es concentraran a Madrid i el president del PP no vol ser un blanc de crítiques pel seu to moderat davant del comunicat d'ETA. Per això, garanteix mà dura si governa.

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy a la clausura de l'assemblea de l'Associació de Treballadors Autònoms ahir a Madrid.

Madrid.El líder del PP va matisar ahir el discurs tranquil que ha mantingut des de l'anunci de cessament de la violència per part d'ETA i que xoca amb l'oposició de dirigents de l'ala dura com Jaime Mayor Oreja i Esperanza Aguirre. Per calmar els ànims i no perdre adhesions a la dreta, Mariano Rajoy es va reunir amb la presidenta de l'Asociación de Víctimas del Terrorismo (AVT), Ángeles Pedraza, per assegurar-li de primera mà que no farà cap concessió als terroristes si guanya les eleccions del 20 de novembre.

Fonts de l'AVT van explicar a l'agència de notícies Efe que Rajoy els havia promès que "no negociarà amb la banda" i que exigirà "sempre l'aplicació de les lleis". El dia anterior, Pedraza havia avisat que el seu col·lectiu de víctimes no acceptaria "ni pedaços ni dreceres" en el "fals final del terrorisme". Demà, a la una del migdia, l'associació Voces contra el Terrorismo, que presideix l'ultradretà Francisco José Alcaraz, ha convocat una concentració de protesta a Madrid. Els dirigents considerats més moderats, com el basc Antonio Basagoiti, no hi aniran, tot i que ha dit que "respecta" plenament aquest acte. De matinada, l'associació d'Alcaraz recorrerà en autobús els llocs de la capital espanyola on hi ha hagut els atemptats d'ETA més significatius.

No són els únics que pressionen Rajoy des dels sectors socials més a la dreta. Ahir, l'expresident espanyol José María Aznar va trencar el silenci que mantenia sobre aquesta qüestió en un sopar a la fundació DENAES (Defensa de la Nación Española), acompanyat d'antics dirigents com Eduardo Zaplana, Ángel Acebes i Ignacio Astarloa. El president d'honor del PP va afirmar: "Ningú ha de facilitar, per acció o omissió, cap via perquè ETA i els seus còmplices s'escapin de la seva derrota". Això significa que "els delinqüents" han de pagar pels seus "crims" sense rebre a canvi cap "preu" polític i aplicant el pes de "la llei".

Pel candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, les escletxes que van apareixent entre les files conservadores demostren que Rajoy té un "doble discurs" per acontentar "els més durs" i també als votants "més tolerants". Els populars hi treuen importància i asseguren que només es tracta d'on posa l'accent cadascú. A Bilbao, ahir el PNB i l'esquerra abertzale van donar per "normalitzades" les relacions polítiques. Els penebistes van aprofitar la reunió per reclamar als independentistes bascos que facin un reconeixement cap a les víctimes d'ETA. Els abertzales van dir que és una qüestió que tenen "treballada" i que no tenen "cap problema per abordar-la".

Insistint en l'economia

El PP intenta que la situació a Euskadi no centri la campanya i Rajoy va tornar a insistir ahir a posar l'economia al mig del debat, amb una bateria de propostes per a l'ocupació.

El candidat de la dreta va plantejar que les persones que estan a l'atur puguin capitalitzar tota la prestació per muntar un negoci, que s'estableixin mecanismes per ajuntar gent amb idees i possibles finançadors, que es redueixi la morositat a través de l'ICO, que es rebaixi l'impost de societats sense excepcions i que es dedueixin 3.000 euros als autònoms que contractin per primera vegada.

stats