EL MODEL D'ESTAT
Crònica 08/03/2012

Rajoy colla CiU i prem l'accelerador centralista

Joan Rusiñol
3 min
MENYS DUPLICITATS El president Rajoy i la seva mà dreta, Sáenz de Santamaría, volen que es compleixi la idea "d'una administració, una competència".

MADRIDMadrid va a la seva. El govern de Mariano Rajoy, pendent ara només de Sevilla i Brussel·les, no ha tingut ni la delicadesa d'agrair al de Catalunya que s'abstingués en un objectiu de dèficit que castiga qui més maldecaps té: les comunitats autònomes. Ahir, a la sessió de control al Congrés, l'executiu del PP va prémer l'accelerador i va deixar clar que pensa aplicar el programa recentralitzador que van votar massivament els espanyols el 20-N.

La recepta popular per als pròxims mesos conté dosis d'unitat de mercat (harmonització de lleis autonòmiques), supressió de les "excessives duplicitats" i una austeritat inflexible. El pacte fiscal ara no toca, va reiterar ahir el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. Cap gest cap a CiU. Fins i tot la ministra de Foment, Ana Pastor, es va permetre titllar diverses vegades de "demagog" el diputat Pere Macias per exigir que el corredor mediterrani sigui prioritari per sobre del central.

Tot fa pensar que avui, que es vota la reforma laboral a la cambra baixa, el to del govern espanyol serà diferent. La Moncloa vol tirar-la endavant amb el suport de Josep Antoni Duran i Lleida, que no s'hi oposarà. Ahir a la nit es debatia entre el sí i l'abstenció, pendent de com es resol la gestió de les polítiques actives d'ocupació.

Reforma competencial

Immers en l'agenda de reformes, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha tret la pols a les que tenen un rerefons més ideològic i un regust de centralisme aznarista. Ho va fer a una pregunta d'Unió Progrés i Democràcia (UPyD), el partit neoespanyolista de Rosa Díez. De fet, la contundència del discurs d'aquesta formació, ara amb grup propi al Congrés, permet al PP presentar-se com un simple defensor de l'estat de les autonomies, i les seves propostes, com una manera de llimar-ne només els errors. Portant l'aigua al seu molí -el dia 25 hi ha eleccions a Andalusia- el ministre Montoro va recordar a Díez que el problema del "malbaratament" no és el model territorial, sinó determinades polítiques que identifica amb la gestió del PSOE.

Rajoy va prometre a UPyD que, a partir d'ara, posarà en marxa mesures per garantir la unitat de mercat, és a dir, superar les suposades traves burocràtiques que limiten la circulació empresarial dins de l'estat autonòmic. Es tracta d'una vella reivindicació de la dreta espanyola i de la patronal, també de la catalana Foment del Treball.

El president espanyol va avançar una reforma de l'administració per acabar amb les presumptes duplicitats. Díez l'havia instat a "refundar" l'Estat perquè "no es pot permetre tenir disset de tot". El principi inspirador dels canvis serà "una administració, una competència". Segons va explicar el ministre d'Hisenda a la tarda, després que els ajuntaments aprovessin un dèficit del 0,3% per a aquest any, el seu objectiu és aclarir el repartiment competencial per evitar que les institucions hagin de fer-se càrrec de responsabilitats impròpies i sense el finançament adequat.

La Moncloa exigirà, a més, que les comunitats redueixin el nombre d'ens públics. Les autonomies havien pactat amb el govern del PSOE eliminar-ne 500, però el percentatge d'execució és irrisori. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va avançar fa uns dies que treballa amb la idea d'una "reducció inicial del 20%" de les més de 4.000 entitats públiques que hi ha a l'Estat. D'aquestes, unes 2.300 són de titularitat autonòmica.

El pacte fiscal, en un calaix

Amb el ribot a la mà, però, Montoro va provar, a la seva manera, d'allunyar el fantasma del centralisme: "Creiem en la unitat d'Espanya i treballem perquè sigui integradora de les seves diferències".

I la unitat d'Espanya passa ara per complir al peu de la lletra l'austeritat que ha imposat Rajoy, després de passar per Europa. Ahir el titular d'Hisenda va amonestar un altre cop CiU per demanar més marge: "Aquest debat polític no convé ni a Catalunya ni al conjunt d'Espanya", va avisar al diputat Josep Sánchez Llibre. Pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, les crítiques de Montoro s'entenen perquè és electe per Andalusia i "té al cap" els comicis autonòmics.

Tot i criticar els que tenen "nostàlgia centralista", el ministre és qui lidera el discurs d'obediència a un estat en plena ofensiva harmonitzadora. Objectiu: acontentar Brussel·les. Per això, i responent a una pregunta d'ERC, va negar que ara s'obri el meló del finançament autònomic, del pacte fiscal: "No és moment de seguir donant voltes a la nòria", va tallar lacònic. Ara toca retallar i uniformitzar.

stats