Crònica 09/05/2011

Rajoy deixa volar els falcons

Joan Rusiñol
3 min
Aguirre fa ombra a rajoy La presidenta de Madrid va tapar el discurs del líder del PP a l'escenari. Al públic, el va protegir del sol que feia ahir a Madrid.

MadridEsperanza Aguirre, fenomen made in Madrid, va tornar a dir ahir el que pensa i el que vol sentir la militància del PP. Un altre cop, la dama de ferro va avançar per la dreta el líder oficial, Mariano Rajoy, que en aquesta campanya es reserva un paper presidencial i poc agressiu. La presidenta de Madrid va carregar contra el Constitucional per haver permès als abertzales de Bildu ser a les eleccions del 22-M, i Rajoy, que va prendre la paraula just després, va optar per fer veure que no l'havia sentit. És un silenci còmplice que esperona els falcons del partit, l'ala dura que alimenta el Tea Party polític i mediàtic madrileny.

L'acte d'ahir era a la ribera del Manzanares, a la zona de passeig que la ciutat ha recuperat després de soterrar l'M-30, una obra faraònica, que ha durat anys i que han impulsat l'alcalde, Alberto Ruiz-Gallardón, i la regidora de Medi Ambient, Ana Botella. La idea era reivindicar la gestió del PP, però Aguirre ho va tapar amb crítiques pel broc gros. "Vull tenir un record especial per a les víctimes i per als policies i guàrdies civils que han recollit proves irrevocables que Bildu és una maniobra d'ETA". Per ella, els regidors del PP hauran de seure als plens amb qui els "amenaça, apunta i assassina". Cap esment a la trajectòria democràtica d'EA i Alternatiba o a la separació de poders.

La rèplica l'hi va donar l'expresident espanyol Felipe González, del PSOE, que va apagar el foc amb gasolina. Va afirmar que Aznar va permetre "el rearmament d'ETA" durant la treva del 1998 i va afegir: "Ara munten aquest número espectacular, com si temessin que ETA desaparegués". I el mateix Aznar va posar-hi cullerada al vespre i, en la línia d'Aguirre, va denunciar la "humiliació" a les víctimes i va comprometre Rajoy a fer fora Bildu de les institucions quan governi. Al "líder interplanetari" Zapatero el va deixar com un drap brut i fins i tot va comparar el desastre del Japó amb les conseqüències del pas del PSOE pel poder. El públic, a Guadalajara, li demanava que tornés. González i Aznar s'han bolcat en la campanya, i proven de mobilitzar les bases amb el discurs desacomplexat dels jubilats. Els clàssics no passen mai de moda, ni a l'esquerra ni a la dreta.

Mentrestant, Rajoy esquiva la batalla i la deixa als falcons. Prova de ser el referent dels coloms, l'ala més moderada del PP, però no renuncia al vot pescat en aigua tèrbola.

Rajoy, lluny del fang

Ahir va acusar el PSOE d'estar "instal·lat en la provocació", i ja va avisar que ell no pensa entrar a "enfangar-ho tot" i que es farà el "sord" davant dels "insults buits". En una intervenció en clau de futur, va assegurar que "els espanyols no volen discòrdia" i va garantir que el PP no la provocarà, sense fer cap referència, però, als atacs de molts dirigents del seu partit contra els magistrats progressistes del TC.

Rajoy ha plantejat aquesta campanya com un primer round de les generals, i sap que l'any que ve podria necessitar el PNB i CiU per arribar a la Moncloa i que ara li cal ser prudent i no generar anticossos.

Des de Gijón, a Astúries, Zapatero va avisar que el PP és "la dreta més a la dreta d'Europa" i que només el PSOE la pot aturar i vèncer. Un cop més va lamentar l'ús partidista que fa el PP de la lluita antiterrorista i va acusar el cap de l'oposició d'haver-li fet la traveta tot aquest temps en comptes d'allargar-li la mà per sortir de la crisi.

Al PP, però, aquesta crítica no els afecta, perquè estan convençuts que els ciutadans els veuen com la solució. Insisteixen que l'atur de Madrid és més baix que la mitjana estatal.

Espanya i llibertat

El PP té coll avall que tornarà a guanyar a Madrid, capital "de la nació que no és discutida ni discutible", l'espanyola. Ara bé, per si de cas Gallardón va demanar que ningú es confiï per frenar l'esquerra: "No volem que passi com a Galícia i Catalunya", deia. Sembla molt difícil, però, que socialistes i IU puguin tombar les folgades majories absolutes al govern regional i a l'Ajuntament.

L'acte d'ahir, amb menys públic de l'esperat, només va tenir un petit sobresalt quan uns joves van cridar a favor de prohibir els toros a Madrid. Aguirre, fenomen polític, va aprofitar-ho per fer lluir el seu ultraliberalisme i criticar "les prohibicions" de l'esquerra. El seu lema, "Espanya i llibertat", en estat pur. I al públic, crits de "torera, torera".

stats