CRISI DEL DEUTE
Crònica 03/03/2012

Rajoy desafia Brussel·les

Espanya incomplirà l'objectiu de dèficit pactat amb Brussel·les. El president del govern espanyol ho va anunciar ahir des de la seu de la UE després de signar el nou tractat per reforçar la disciplina fiscal.

Laia Forès
2 min
EXPLICACIONS DE RAJOY El president espanyol  Ahir a Brussel·les amb el president francès, Nicolas Sarkozy, observats de manera distesa per la cancellera alemanya, Angela Merkel.

BRUSSEL·LESMariano Rajoy té fama de trepitjar sempre terra ferma, però ahir va fer una excepció i va decidir endinsar-se en un terreny pantanós desafiant obertament la Unió Europea. I no precisament amb un tema de poca importància, sinó amb una de les qüestions més sensibles en els temps de crisi que corren per Europa: la disciplina pressupostària. El president del govern espanyol va anunciar ahir des de Brussel·les, després de la cimera europea, que el dèficit públic d'Espanya per al 2012 serà del 5,8% del producte interior brut (PIB), una xifra molt superior al 4,4% pactat amb la Comissió Europea per a aquest any.

Tres hores abans de l'anunci, Rajoy estampava la seva signatura al nou tractat per reforçar la disciplina fiscal a Europa, un acord pel qual els estats membres que l'han signat, tots menys el Regne Unit i la República Txeca, es comprometen a respectar escrupolosament les normes del Pacte d'Estabilitat. "No és cap contradicció" haver signat el tractat el mateix dia en què s'anuncia un incompliment dels acords en matèria de dèficit, assegurava Rajoy. La decisió de rebaixar el dèficit menys del que va acordar l'anterior govern socialista, segons va defensar el president, és "raonable i sensata".

El govern espanyol considera que rebaixar el dèficit del 8,5% del 2011 al 4,4% suposaria fer retallades massa ambicioses. En canvi, es compromet a reduir-lo fins al 3% el 2013, xifra també pactada amb Brussel·les per l'anterior govern. D'aquesta manera, l'esforç que ha de fer Espanya es reparteix equilibradament entre aquest any i el que ve. La idea té certa lògica, sobretot tenint en compte que el dèficit del 2011 es va situar més de dos punts per sobre del previst i que les previsions econòmiques per a aquest any dibuixen una nova recessió. El problema és que Mariano Rajoy ha pres la decisió unilateralment i sense comptar amb el vistiplau de la Comissió Europea, amb qui s'havia pactat els objectius de cada any, ni tampoc amb el suport de la majoria d'estats membres. De fet, el govern espanyol no assumeix que està incomplint els acords i fa veure que la decisió correspon a Madrid. La mostra més evident és Rajoy, tot i haver estat dos dies reunit amb els seus homòlegs europeus, no es va ni dignar a explicar a la resta de líders que el dèficit per a aquest any seria més elevat del que s'havia acordat. "Ni ho he explicat ni ho haig de fer. És una decisió sobirana del govern espanyol", va assegurar.

Decisió al maig o al juny

A la Comissió Europea no li va agradar gens la decisió, que se l'ha pres com un desafiament, i va recordar a Espanya que els objectius hi són per complir-se La cimera ha servit per constatar que el govern espanyol té molt pocs aliats per aconseguir que es rebaixi formalment l'objectiu de dèficit. Només França es va situar clarament al costat de Rajoy. La cancellera alemanya, de la seva banda, va lloar les reformes que ha fet el govern del PP, però va dir que "ara no té sentit flexibilitzar el dèficit" atès que no serà fins al maig o el juny que Brussel·les avaluï la situació de cada estat membre. El president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, va advertir de la possible reacció negativa dels mercats de deute.

stats