EURO CIMERA
Crònica 08/12/2011

Rajoy detalla el seu pla econòmic a Washington

El futur president espanyol, Mariano Rajoy, va exposar ahir el seu pla anticrisi al secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner. L'agenda inclou contractes per a joves amb salaris mínims.

M. Colomer / S. González
3 min
ANALITZANT LA CRISI  Mariano Rajoy i Timothy Geithner van conversar ahir durant poc més de mitja hora  a Marsella sobre la situació econòmica.

BARCELONA.El president espanyol in pectore, Mariano Rajoy, encara no ha explicat davant la ciutadania el seu full de ruta econòmic per treure Espanya de la crisi, però sí que ho va fer ahir en una reunió a Marsella amb el secretari del Tresor nord- americà, Timothy Geithner. Els populars asseguren que després d'haver exposat el pla d'ajustos i austeritat que pensa seguir Rajoy en els propers mesos, Washington "avala la seva política econòmica".

A la reunió amb Geithner -a la qual també van assistir el coordinador de Presidència i Relacions Internacionals del PP, Jorge Moragas, i el secretari d'Economia i Ocupació del PP, Álvaro Nadal- Rajoy va explicar que per afrontar la crisi es compromet a ajustar el sostre del dèficit durant els pròxims dos anys i impulsarà unes reformes estructurals que necessàriament passaran per la simplificació de l'administració. La reforma del sistema financer també serà una de les prioritats de la legislatura, així com la reforma laboral, que el president vol enllestir en els primers mesos de govern.

De fet, Rajoy vol justificar les seves reformes basant-se en la carta que el Banc Central Europeu va remetre a l'agost al govern sortint del PSOE, en què s'inclou una mesura que ja va ser tímidament anunciada pels populars durant la campanya per combatre l'atur juvenil: contractes per a joves amb un sou inferior al mínim interprofessional, que és de 641 euros mensuals. En realitat es tractaria de contractes formatius per a joves que s'inicien a la seva professió i que ara difícilment troben una sortida laboral més enllà dels convenis de pràctiques no remunerats.

La trobada amb Geithner, que va durar poc més de mitja hora, forma part de la ronda de contactes que Rajoy té programada a la seva agenda per donar a conèixer el seu pla de xoc i fer-se a la idea de l'estat de la situació econòmica més enllà de les fronteres espanyoles. Fonts populars asseguren que el representant de Washington va considerar que Espanya farà "el que cal".

El suport de ZP al pla Merkozy

En aquest context, el president en funcions del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, viatja avui a Brussel·les per participar en la seva última cimera europea. Una cita en la qual Zapatero deixarà clar el suport d'Espanya a la nova disciplina fiscal del pla Merkel-Sarkozy -que exclou, per ara, els eurobons- que s'ha de concretar en una reforma del tractat comunitari. Es tracta de fer explícit el compromís espanyol davant els socis europeus amb la contenció del dèficit. Un aval consensuat amb el seu successor a la Moncloa, Mariano Rajoy, amb qui ha mantingut contacte pràcticament cada dia. Rajoy exposarà el mateix discurs davant els líders del Partit Popular Europeu que es reuneixen des d'ahir a Marsella, i en el marc de la qual té previst reunir-se avui amb Merkel i Sarkozy.

Durant el viatge a Brussel·les, Zapatero mantindrà una reunió bilateral amb el president del Consell de la UE, Herman van Rompuy, per garantir-li la fiabilitat de l'Estat espanyol durant el procés de traspàs de poders.

Però mentre que el suport sense fissures del president en funcions al pla Merkel-Sarkozy ha estat celebrat per Europa, al PSOE ha creat malestar. Sectors del partit de Zapatero van mostrar ahir la seva incomoditat a l'aval a la proposta franco-alemanya. Després que Alfredo Pérez Rubalcaba critiqués que al pla per salvar l'euro hi falten elements claus com els eurobons, la seva cap de campanya i secretària de política internacional del PSOE, Elena Valenciano, va criticar ahir a Twitter que "la UE comença la seva transformació i abandona -de moment- el mètode comunitari", i que "el que és urgent està acabant amb el que és important: una altra Europa". A Valenciano la van secundar diversos càrrecs socialistes.

stats