EUSKADI BUSCA LA PAU
Crònica 18/10/2011

Rajoy dóna via lliure al discurs més dur

El PP no cedirà ni un mil·límetre amb ETA, com a mínim fins al 20-N, per no donar oxigen a Rubalcaba. Mariano Rajoy és avui a Euskadi, l'endemà de la cimera a Sant Sebastià que el seu partit critica de ple.

Joan Rusiñol
3 min

MadridETA, la preocupació número deu dels espanyols segons el CIS, ha irromput en la precampanya del 20-N. La dreta espanyola sabia que això passaria i ahir va activar el protocol per respondre-hi: va posar en marxa una ofensiva per negar el pa i la sal als participants a la conferència de pau de Lokarri. L'objectiu és evitar que el candidat del PSOE i un dels exministres de l'Interior més ben valorats de la democràcia, Alfredo Pérez Rubalcaba, en pugui treure cap rèdit polític.

Avui el líder del PP, Mariano Rajoy, visitarà una empresa a Biscaia i tindrà ocasió de dir-hi la seva. Ahir va optar pel silenci i va deixar que fossin els dirigents de la formació els que fixessin la doctrina política oficial. El vicesecretari general de política territorial i bon amic del candidat, Javier Arenas, va titllar la cimera basca de "pantomima" en què "els amics dels terroristes volen indicar el camí cap a la pau".

La cimera, part de la negociació

Però van ser els membres l'ala dura del partit els que ahir més es van fer sentir. L'eurodiputat del PP i exresponsable de la lluita antiterrorista Jaime Mayor Oreja va reaparèixer en públic després de diverses setmanes absent per un accident de bicicleta. L'escenari triat per carregar contra la conferència de pau va ser una entrevista a Telemadrid, al programa que presenta Isabel San Sebastián, coneguda per una oposició radical a les tesis del nacionalisme basc.

Mayor Oreja va assegurar que la reunió és "una fase, un pas necessari" en la negociació que, segons ell, mantenen oberta els "dos principals protagonistes" d'aquest procés: ETA i el govern espanyol. L'exministre d'Aznar està convençut que d'aquí a pocs dies hi haurà un comunicat amb "aparença de final gairebé perfecte", però va avisar que no serà un adéu a les armes definitiu. "ETA no desapareixerà fins que aconsegueixi l'autodeterminació i el dret a decidir. Va néixer per trencar Espanya perquè va veure que el PNB no ho faria".

Per la dreta espanyola -política, mediàtica i social- les conclusions aprovades ahir només reforcen els plantejaments etarres i els donen un pretext per abandonar la violència sense reconèixer que han estat vençuts. Per exemple, des del Sindicat Unificat de Policia es va dir al Twitter: "ETA és avui més forta que ahir. Ha estat reconeguda com a agent polític amb el qual cal negociar. Aquests errors es poden pagar amb morts". Mayor Oreja afirma que si ETA ja no mata és "perquè està guanyant". L'altre gran retret del PP és que la línia marcada pels mediadors internacionals acabi per igualar víctimes i botxins. L'expresident espanyol José María Aznar va afirmar que els uns i els altres "no es poden tractar igual, ni amb equidistància". I va afegir: "Si es fa, es comet un vertader error polític i constitueix un desastre des del punt de vista moral". El PSOE li va recordar que l'any 1998, en una treva amb ell al govern, assegurava que sabria ser "generós i comprensiu" amb els que deixessin l'activitat armada.

La Moncloa deixa fer

Populars i socialistes veuen tactisme electoral en l'actitud del rival. La dreta avisa Rubalcaba que "si creu que amb aquesta jugada aconseguirà vots va molt equivocat". L'esquerra espanyola té coll avall que si Rajoy arriba a la Moncloa, després del 20-N abaixarà el to. L'expresident espanyol Felipe González va acusar el PP d'"allunyar l'horitzó" cada cop que s'apropa el final de la violència per interessos de partit. Mayor Oreja va admetre que l'any 1996 el govern del PSOE va tancar dues vies de diàleg que mantenia obertes amb ETA perquè ell, encara a l'oposició, no els va donar llum verda "per sota la taula" perquè negociessin. Sigui com sigui, de cara al futur els populars bascos van deixar clar que Rajoy buscarà una acció coordinada amb el PSOE i el PNB. De fet, ja s'ha reunit diverses vegades amb Iñigo Urkullu.

L'executiu de Zapatero, molt prudent, es limita a deixar fer per no frenar el procés. Diversos ministres van admetre que la trobada és "una oportunitat" perquè ETA plegui definitivament i que iniciatives com aquesta hi "poden ajudar". La Moncloa mira molt de prop tots els passos que es van fent.

stats