Crònica 09/12/2011

Rajoy exigeix a Europa que mobilitzi tots els recursos

El futur president espanyol, Mariano Rajoy, està disposat a fer ajustos i donar suport a la reforma dels tractats. Però demana a Europa que posi tots els recursos per ajudar els països amb dificultats.

Sara González
2 min
Mariano Rajoy durant el seu discurs de cloenda de la cimera del PP europeu ahir a Marsella.

BARCELONA.El futur president espanyol, Mariano Rajoy, va deixar clar ahir que Espanya farà mans i mànigues per aportar el seu gra de sorra en el salvament de l'euro i que donarà suport a la reforma dels tractats europeus, però a canvi va exigir que Europa activi "sense més dilacions tots els recursos disponibles per contenir l'hemorràgia del deute sobirà". Aquest és el missatge de cloenda que va llançar en el que ha sigut la seva presentació oficial davant els líders europeus a Marsella. Ahir al migdia es va reunir per separat amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president de França, Nicolas Sarkozy, als quals va prometre que Espanya "serà un soci fiable" en els seus plans per a Europa.

Més disciplina contra "la irresponsabilitat pressupostària", més "controls addicionals" per evitar que el dèficit es dispari, eliminar "despeses improductives" i desenvolupar plans fiscals "a llarg termini". Rajoy farà costat a totes aquestes mesures per reflotar l'eurozona, però va exigir que Europa també faci tot el que pugui per ajudar els països en dificultats. Va demanar que si per això cal reformar tractats, que es reformin, però que es faci "com més aviat millor".

I és que el líder del PP, tot i que no ho va expressar públicament, vol que el Banc Central Europeu intervingui de manera decisiva en situacions com la del Tresor espanyol, al qual li costa molt col·locar el deute al mercat per l'alt cost dels interessos que se li exigeix. Tot i això, fonts del partit a Marsella van indicar a Efe que per exercir aquesta funció primer cal que el BCE sigui un organisme independent. Hi ha altres mesures que Rajoy sospesa, com ara la de crear un banc dolent que absorbeixi els actius immobiliaris tòxics, que podria xifrar-se en centenars de milions d'euros. En tot cas, aquesta possibilitat no es decidirà fins a principis del 2012.

Reforma laboral "profunda"

En la seva primera intervenció fora d'Espanya des que va guanyar les eleccions del 20-N, Rajoy va reiterar a la cimera del PP europeu que complir amb l'objectiu de dèficit i impulsar una "profunda" reforma laboral i del sector financer són les tres línies "irrenunciables" del seu full de ruta més immediat.

Tot i que va assegurar que sortir de la crisi és el "màxim desafiament col·lectiu de les últimes dècades", Rajoy es va remetre al govern d'Aznar entre el 1996 i el 2004, que en plena recessió va pilotar la integració a l'euro en una mostra "clara" del seu compromís amb Europa.

stats