ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 13/11/2011

Rajoy garanteix que Navarra no serà d'Euskadi

Amb el vent de les enquestes a favor, el candidat marca quines seran les línies roges del seu govern. Va avisar ETA que no negociarà res i que blindarà a la carta magna que Navarra sigui espanyola.

Joan Rusiñol
2 min
Rajoy va escenificar ahir a Pamplona la reconciliació amb els regionalistes de la Unió del Poble Navarrès, amb qui havien trencat l'any 2008.

Pamplona.Va esperar als últims minuts de la intervenció al míting de Pamplona per dir el que la militància conservadora de la Unió del Poble Navarrès (UPN) i el PP volien sentir. Els va fer gruar, després de parlar molt d'economia, per garantir amb solemnitat que si Mariano Rajoy és el president espanyol, Navarra no serà mai d'Euskadi. L'auditori el va aplaudir amb passió. En tenien ganes perquè ho esperaven des de feia temps: l'acte d'ahir suposava la reconciliació entre els regionalistes i la dreta espanyola després de la ruptura, l'any 2008. Les ferides, però, no estan tancades del tot.

El líder del PP -en un núvol per les enquestes, cada cop més favorables per als seus interessos- va garantir que ell defensarà "que Navarra segueixi sent Navarra". Els forts aplaudiments no van deixar que acabés la frase. "Que segueixi sent Navarra... i Espanya", va remarcar. Un avís a ETA, que el dia abans en una entrevista a Gara va elogiar l'actitud de Rajoy per trencar amb el discurs "negatiu i agressiu" que ha tingut fins ara.

El candidat popular es va apressar a recordar-los que ell no ha canviat i que no hi ha res a negociar. Es tracta d'un missatge en dues direccions: per calmar l'ala dura del partit, que arrufa el nas amb la resposta moderada del seu líder al cessament de la violència, i per frenar les aspiracions dels nacionalistes, que li reclamaran que obri un procés de diàleg polític sense exclusions i que garanteixi el dret a decidir. Per evitar que en aquest procés hi vulguin incloure la territorialitat navarresa, Rajoy va dir que prendrà mesures.

Fora l'espasa de Dàmocles

Si durant la legislatura vinent un eventual govern conservador obre una reforma constitucional (que fins ara ha bloquejat amb temes com el Senat) el candidat es compromet a eliminar de la carta magna la disposició transitòria quarta, que permet la incorporació de Navarra al País Basc a través d'un acord del Parlament foral i d'un referèndum dels navarresos. Segons van explicar fonts del PP a aquest diari, l'anunci de Rajoy els ha omplert de satisfacció perquè veien aquesta part de la Constitució com "una espasa de Dàmocles" constant.

A ETA els va dir que per respectar els drets individuals "no es paga" i que no els pot "prendre" ni un "estat, ni un govern, del partit que sigui, ni una organització terrorista".

Al matí, en un acte a Saragossa, va aconseguir no fer cap referència al transvasament de l'Ebre, conscient que a l'Aragó això resta vots i que avui té un acte delicat a València, on el PP ha atiat la guerra de l'aigua. Es va limitar a parlar d'economia. Va rebutjar els governs "tecnòcrates" i va apostar per una "època de bons governants" elegits a les urnes.

stats