FINANCES PÚBLIQUES
Crònica 01/03/2012

Rajoy ja no garanteix el compliment de l'objectiu de dèficit

Mariano Rajoy ha canviat d'estratègia. El president espanyol ja no garanteix el compliment de l'objectiu de dèficit sinó que diu que farà el possible per complir, sempre que Brussel·les no cedeixi.

Joan Faus
3 min
MASSA AUSTERITAT  Les principals ciutats europees es van manifestar ahir contra les retallades. A la imatge, un manifestant a París, en contra dels plans d'austeritat.

MADRID."Abaixarem el dèficit tant com puguem", la frase que va pronunciar ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, reflecteix en bona mesura la situació en què està el cap de l'executiu. La desviació del dèficit públic del 2011 fins al 8,51% del PIB -més de dos punts per sobre de l'acordat amb Brussel·les- força el govern a retallar uns 44.115 milions d'euros -ja s'han programat 15.100 milions- si vol tancar l'any amb un dèficit del 4,4%, l'actual objectiu establert amb la Comissió Europea (CE). Un ajust titànic que el mateix Rajoy ja no garanteix, com feia amb entusiasme fins fa uns dies, sinó que simplement es compromet a fer el màxim possible.

El president espanyol ha canviat de discurs, conscient del nou escenari que es va obrir dilluns amb l'anunci de les dades del dèficit de l'any passat. D'una banda, Rajoy rep les pressions de Brussel·les, que li posa condicions -explicar amb detall les causes de la desviació del dèficit- si vol optar a una flexibilització de l'objectiu del 4,4%. I, de l'altra, les dels seus barons autonòmics, preocupats per no tenir cap altra alternativa que retallar partides socials, com sanitat i educació, i de l'efecte al carrer que comportaria.

Segurament, el millor exemple de la disjuntiva en què està el cap de l'executiu és Andalusia. La CE demana poder analitzar els pressupostos per a aquest any tan aviat com sigui possible, mentre que el govern resisteix i reitera per activa i per passiva que no presentarà els comptes fins al 30 de març, cinc dies després de les eleccions andaluses i asturianes.

El dilema és significatiu. En clau externa, si Rajoy avança alguns dels detalls dels nous ajustos té més opcions que Brussel·les cedeixi i suavitzi l'objectiu de reducció de la despesa, però alhora, en clau interna, pot espantar alguns votants andalusos i posa en risc la victòria del popular Javier Arenas, que acabaria amb 31 anys d'hegemonia del PSOE a Andalusia. A l'espera dels moviments finals de Rajoy, alguns presidents autonòmics van manifestant la seva preocupació. El més clar ha estat el de Cantàbria, Ignacio Diego, que admet que el seu govern no té "un euro" i que l'economia "no pot suportar" un altre any com el 2011.

Ahir Rajoy va tornar a demanar comprensió davant dels futurs ajustos i la seva contestació social. "Demano a tots els espanyols que entenguin que les coses no són fàcils, que haurem de fer esforços, però que tinguin la total i absoluta certesa que d'aquesta situació en sortirem", va dir en un acte a Madrid.

L'executiu té previst presentar demà el seu quadre macroeconòmic, que inclourà la previsió del PIB, inflació i atur per a aquest any. Segons va avançar Rajoy fa unes setmanes, l'economia caurà prop d'un 1,5%. El govern podria presentar també el sostre de despesa de l'administració central, és a dir, quant pot gastar. Que s'anunciï o no dependrà de si Brussel·les pren una decisió abans de divendres sobre si flexibilitza o no el dèficit, segons fonts del ministeri d'Hisenda. Ahir el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va donar per fet al Congrés de Diputats que es canviarà l'objectiu de dèficit. Hores abans havia demanat més solidaritat a la Unió Europea: "O ens salvem tots o tots morim".

Suport del 'Financial Times'

El govern va rebre ahir un destacat suport en la seva pressió per aconseguir un objectiu de dèficit més accessible. "Més que insistir en una excessiva austeritat, la Comissió hauria d'acceptar les demandes raonables de Madrid", deia l'editorial del Financial Times , que alertava dels efectes sobre l'economia i els ingressos fiscals que tindrien unes retallades excessives.

L'executiu també va rebre el suport del Banc d'Espanya, que va pronosticar que la reforma laboral afavorirà la creació d'ocupació, sempre que es faci ús de la flexibilitat interna. Justament ahir la reforma laboral i la política d'ajust van ser motiu de noves manifestacions a Barcelona i altres ciutats. El secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, va advertir que l'espiral d'austeritat només conduirà "a la ruïna de Catalunya i Europa", segons informa Elena Freixa. Segons CCOO, la reforma laboral acosta "cada dia més" la vaga general a Espanya. El 29 de març és la data que ahir apuntaven els sindicats com una de les opcions per influir en el tràmit parlamentari del decret que ja està vigent. Les mobilitzacions seguiran i pujaran de to si el govern no fa marxa enrere amb la reforma, avisaven els sindicats. La nova data per repetir les protestes contra la legislació laboral serà el diumenge 11 de març.

stats