LES FINANCES CATALANES
Crònica 07/04/2011

Rajoy té un gest amb Mas en el plet amb Zapatero

El govern català va rebre ahir el suport del líder de l'oposició en el seu pols amb l'executiu espanyol pels 1.450 milions que l'Estat deu a les finances catalanes en concepte del fons de competitivitat.

Oriol March
3 min
Un dia al parlament Mariano Rajoy, envoltat per quatre dels cinc membres de la mesa de la cambra catalana, inclosa la seva presidenta, Núria de Gispert -centre-, va visitar ahir per primera vegada el Parlament.

Barcelona.A Artur Mas li va sorgir ahir un aliat inesperat en la seva lluita amb el govern espanyol perquè pagui a la Generalitat el que preveu el fons de competitivitat del 2011, 1.450 milions d'euros. Mariano Rajoy, ahir de visita al Parlament -la seva segona visita a Catalunya en un mes-, es va alinear amb el president català perquè el seu homòleg espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, cedeixi i avanci el fons de competitivitat, contemplat en el finançament i que l'Estat considera que no ha de pagar fins al 2013. Uns diners que, al sarró català, evitarien més retallades de les previstes (un 10%) o més dèficit del permès, un 1,3%. Però Rajoy ho va dir amb la boca petita: "Em pot no agradar una llei, però s'ha de complir", va assegurar el líder del PP.

Minuts abans, la presidenta dels conservadors catalans, Alicia Sánchez-Camacho -que ahir va fer de cicerone de Rajoy juntament amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, d'Unió-, també va reclamar al govern espanyol avançar els diners per poder-hi comptar de cara al pressupost del 2011. El PSC es va negar dimarts a negociar aquests comptes amb CiU per la pràctica desaparició de l'impost de successions.

Aprofitar l'escletxa

Aquesta circumstància, sumada al fet que ahir Joan Ridao, secretari general d'ERC, també assegurés que la modificació del tribut "impossibilita" gairebé del tot el suport republicà, fa que el PP es consolidi com l'únic partit amb qui CiU pot tirar endavant el projecte al Parlament. Aprofitant l'avinentesa, tant Rajoy com Sánchez-Camacho van voler condicionar el full de ruta econòmic. Ho van fer amb una guia basada en tres pilars: l'austeritat a les administracions, la moderació fiscal i el suport a emprenedors i empreses. Uns arguments que el PP esgrimeix des de l'inici de legislatura: de fet, ja ha presentat 11 projectes de llei al Parlament seguint aquesta filosofia de "reactivació econòmica".

Sánchez-Camacho va presentar el pla de xoc "contra la crisi i per a la creació d'ocupació" que recull en bona part les propostes que ja han anat fent els populars al llarg de la legislatura, com la fusió i supressió d'empreses públiques o bé el tancament de les delegacions de la Generalitat a l'exterior, unes institucions que al PP li agrada posar com a exemple de la "despesa desaforada" de l'anterior govern, malgrat que representen un 0,17% del pressupost. El pla de xoc també inclou retornar l'IVA als tipus del 16% i el 7%, a més de gravar el turisme i els productes bàsics al 4%. Hi ha mesures que coincideixen amb les propostes de CiU, com per exemple la deducció per les despeses en assegurances de salut -recollida al punt 486 del programa electoral de la federació "en el marc de les disponibilitats pressupostàries"-, l'aposta pel corredor del Mediterrani o bé la congelació -fins i tot reducció- dels impostos que va apujar el tripartit.

El caire liberal del pla de xoc del PP fa que coincideixi també en alguns aspectes amb el document del Consell Assessor per a la Reactivació Econòmica i el Creixement (Carec) d'abans de la cimera anticrisi del 25 de març. La derogació d'algunes normatives que allarguen el procés de creació d'empreses i la proposta d'establiment d'un contracte únic són dos exemples d'aquesta coincidència. L'obsessió del PP és crear llocs de treball, però més enllà del "suport als emprenedors i a la petita i mitjana empresa" que van pregonar ahir no van fer noves propostes.

Una consulta que no "quadra"

Rajoy i Sánchez-Camacho sí que van marcar distàncies clares amb Mas en qüestions com l'agenda nacional, que en el debat d'investidura el president va resumir amb el terme de "transició nacional cap al dret a decidir". Si dilluns la presidenta del PP català va assegurar que, arran del vot de Mas a la consulta de Barcelona el 10-A, era molt complicat "arribar a enteses amb partits tan radicalitzats", ahir Rajoy va desaprovar el gest del president argumentant que el referèndum de diumenge "no quadra amb el tarannà d'una ciutat oberta com Barcelona".

El president del PP, que va insinuar que les consultes no ajuden a l'estabilitat econòmica catalana, es va mostrar tímidament obert a escoltar la proposta de pacte fiscal que CiU posarà com a condició sine qua non per donar suport als populars en una hipotètica investidura el 2012. Tot i això, va admetre "no saber ben bé" de què es tractava la nova proposta de finançament.

stats