ELECCIONS MUNICIPALS I AUTONÒMIQUES Crònica
Crònica 27/02/2011

Rajoy vol guanyar al maig per desfermar la histèria al PSOE

Joan Rusiñol
4 min
Assalt a la manxa El feu socialista de Castella-la Manxa és el gran objectiu del PP en les pròximes eleccions autonòmiques. Rajoy es bolcarà amb De Cospedal.

MadridDeia l'exportaveu del PP al Congrés Eduardo Zaplana que, en política, la paraula mai significa de moment . I a parer de Mariano Rajoy això és el que pot passar al PSOE amb el debat successori: que les ordres per ajornar la polèmica fins l'any que ve saltin pels aires si les coses se'ls torcen molt.

Per això, el PP s'esforçarà fins a l'extenuació per batre els socialistes a les eleccions municipals i autonòmiques de la primavera. Objectiu: que l'olla a pressió dels seus adversaris, asfixiats per un escenari electoral molt negre, esclati l'endemà dels comicis del 22 de maig. Pels populars, si això passa, el PSOE ja no tindrà marge temporal per recuperar-se de cara a les generals del març del 2012.

Triomf selectiu

Els responsables electorals dels conservadors admeten a l'ARA que no esperen "un gran tomb electoral" a les pròximes eleccions. Per això estan treballant per aconseguir una victòria més sibil·lina, com si fos una operació d'alta precisió quirúrgica: es tracta de centrar els esforços en aquells indrets en què els sondejos els diuen que hi ha possibilitats reals de guanyar i on pot suposar un cop "simbòlic" més dur per a la moral dels seus rivals polítics.Volen guanyar allà on fa més mal.

Per aconseguir-ho, el partit de Rajoy té els motors electorals treballant a tota potència i espera demostrar-ho el cap de setmana que ve a Palma de Mallorca, on celebrarà la convenció autonòmica i presentarà les línies mestres del programa electoral. El PP té clar que aquest cop no es tracta de fixar una estratègia que posi l'accent en la necessitat de guanyar en nombre de vots globals, tot i que tenen bastant coll avall que pot ser així. Recorden que l'any 2007 també van vèncer i l'any següent van perdre les generals. Per tant, en comptes de vendre els comicis del maig com unes primàries directes del que vindrà, optaran per dinamitar aquells ponts que lliguen la direcció federal del PSOE amb les seves bases i quadres del partit, i obrir la caixa dels trons.

Dirigents socialistes admeten que aquesta estratègia d'atac selectiu, en què la munició vagi dirigida als seus punts flacs, pot acabar "tensionant" el partit i fent explotar les crítiques contra Zapatero d'aquells alcaldes i presidents autonòmics que perdin el càrrec. Per evitar-ho, els socialistes ja fa temps que proclamen que el debat polític s'ha de centrar en els problemes territorials de cada lloc i esquivar la polseguera sobre la gestió econòmica dels govern espanyol: que cadascú es pagui la seva factura. És més, la direcció de Ferraz ha ordenat als seus alcaldables que reivindiquin les inversions del pla E, que va posar en marxa la Moncloa per dinamitzar la contractació a través d'obra pública en els municipis. És a dir, que recordin que el president espanyol també ha ajudat els ajuntaments.

Al PSOE hi ha qui creu, però, que si el PP se'n surt, això pot acabar generant un "efecte contrari" que mobilitzi l'electorat socialista desencantat de cara el 2012 per evitar que el PP acumuli gairebé tot el poder polític a la seves mans. El responsable de política municipal socialista, Antonio Hernando, ha assegurat aquesta setmana que el PP està instal·lat en "l'orgia de les enquestes" i que això els servirà per girar la truita a l'hora de la veritat. No és l'únic que comparteix aquesta anàlisi. Fermín Bouza, catedràtic de sociologia de la Universitat Complutense de Madrid i analista polític, assegura a l'ARA que el PSOE "no ha perdut la batalla" i que hi ha símptomes que "les coses estan canviant". Per ell, a diferència del 1995, quan el PP estava a punt de fer el gran salt electoral, ara el PSOE "no està desmoralitzat" i "com qui no vol la cosa està mobilitzant la seva gent amb l'ajuda de les noves tecnologies".

Xinxetes al mapa

En l'estratègia de Mariano Rajoy ja estan marcats amb xinxetes els punts calents del mapa autonòmic.

Castella-la Manxa serà el gran cavall de batalla autonòmica i on els uns i els altres es jugaran les cartes. Ho admeten tant des del PP com des del PSOE. Les enquestes diuen que la candidata de la dreta, María Dolores de Cospedal, té possibilitats reals de governar en una comunitat tradicionalment progressista i sempre amb un clar bipartidisme polític: 26 diputats socialistes, 21 de populars. A més, el president actual, el socialista José María Barreda (hereu de José Bono) està molt allunyat de la direcció del carrer Ferraz.

Els altres punts marcats amb ferro roent són les Illes Balears, l'Aragó i Cantàbria.

A Catalunya no hi ha eleccions autonòmiques, però això no vol dir que el PP se n'oblidi al programa marc que aprovarà la setmana que ve a Palma. Segons el responsable de política autonòmica, Juan Manuel Moreno, posaran l'accent en la necessitat d'"homologar les grans coses" per evitar "duplicitats". I explica que una de les prioritats serà haver de vertebrar un marc comú que "elimini traves", una petició que els fa "l'empresariat", sobretot el català. I per això volen guanyar ara per fer perdre els nervis al PSOE i enfonsar-lo el 2012, el seu gran objectiu final.

stats